Dnes pro vás máme poslední z jídelníčků sestavených na 6000 kJ, takže pokud už netrpělivě čekáte na vyšší kalorickou hodnotu, zítra se dočkáte. 🙂
Pro velký úspěch přidávám další bezmasý jídelníček a tentokrát jsem se rozhodla zařadit menší odpolední svačinu a 2. večeři, protože to, jak jídla do dne rozdělíme, je velmi individuální. Zpravidla bychom se měli držet toho, že budeme mít 3 hlavní jídla denně, nebudeme zbytečně odkládat snídani a spát půjdeme cca 2-4 hodiny po posledním jídle. Zároveň je fajn, když mezi jídly nevzniknout příliš dlouhé pauzy, jako třeba 5 hodin. Dlouhé pauzy po lehčích jídlech, které jsou v následujícím jídelníčku zařazeny, by vedly akorát k vlčímu hladu a hrozilo by, že se večer přejíte nebo si dáte nějakou sladkost místo klasické svačiny.
2. večeři pak doporučuji zařadit v případě, že půjdete spát až za delší dobu po večeři – například pokud si dáte větší jídlo v 18:00, ale spát jdete až o půlnoci. Kolem 20-21:00 si pak dejte menší jídlo, které bude velikostně odpovídat svačině. 2. večeře může být bohatší na bílkoviny a zeleninu, nemělo by však být sladké ani příliš tučné. Například samotné ořechy se příliš nehodí, protože tuk se dlouho tráví a nestihl by se využít, než půjdete spát. Komplexní sacharidy (zde knackebroty) jsou povolené v rozumné míře.
Opět raději zkopíruji komentář o tom, v jakých případech lze takový jídelníček využít: je to příjem, který bych doporučila třeba starší ženě se sedavým zaměstnáním, která už má za sebou několik diet. Občas ho doporučím i mladé dívce, která bojuje s nadváhou a přijde za mnou s tím, že jí málo a nehubne. Takový jídelníček pro ni bude jakýsi mezistupeň při navyšování energetického příjmu, aby došlo k budování svalové hmoty a zvýšil se bazální metabolismus – a na další schůzce (cca za měsíc) nejspíš příjem opět navýšíme.
Snídaně: Jáhlová Nomina s ovocem a semínky
1361 kJ, 13 g bílkovin, 54 g sacharidů, 6 g tuku
- 40 g Nomina jáhlová
- 200 ml mléko polotučné
- 5 g dýňová semínka
- 100 g ananas
Oběd: Pohanka s tempehem a zeleninou
2095 kJ, 26 g bílkovin, 48 g sacharidů, 26 g tuku
- 80 g uzený tempeh
- 60 g pohanka
- 20 g olivy zelené
- 20 g rajčata sušená okapaná
- 100 g cuketa
Svačina: Bílý skyr
396 kJ, 17 g bílkovin, 6 g sacharidů, 0 g tuku
- Skyr 0%
Večeře: Zapečené brambory s brokolicí a sýrem
1402 kJ, 19 g bílkovin, 36 g sacharidů, 16 g tuku
- 150 g brambory
- 100 g brokolice
- 30 g parmazán
- 50 g ovesná smetana OatLy
2. večeře: Žitný knackebrot s lučinou
693 kJ, 7 g bílkovin, 21 g sacharidů, 5 g tuku
- 20 g žitný knackebrot
- 50 g Lučina linie
- rajčata
Celkem: 5947 kJ, 80 g bílkovin, 162 g sacharidů, 54 g tuku, 23 g vlákniny
Recept: Zapečené brambory s brokolicí a sýrem
Na 1 porci:
- 150 g brambory
- 100 g brokolice
- 30 g parmazán
- 50 g ovesná smetana OatLy
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Brambory oloupejte, uvařte a nakrájejte na plátky. Brokolici vařte asi 7 minut a nakrájejte na menší kusy.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Smíchejte ovesnou smetanu s parmazánem, solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
Vyskládejte brambory a brokolici do zapékací mísy a přelijte je smetanou se sýrem.
Pečte cca 25 minut.