Švédsko je neuvěřitelně inspirativní země, co se týče stylu, designu a servírování jídla. Takže když spolubydlící dělala pro pár kamarádek brunch, úplně mi z té nádhery spadla brada a rozhodla jsem se, že to musím udělat taky. Tak jsem na další víkend pozvala kamarádku Zuzku, její spolužačku z Holandska Diane a Oskara.
Dohodli jsme se, že každý připraví něco. Já se ujala palačinek, protože brunch byl u mě doma a mohly tak být podávané čerstvé.
Koupila jsem celozrnnou mouku, takže byly hutnější, ale to vůbec ničemu nevadilo. Jedli jsme je jak s marmeládou a řeckým jogurtem, tak s krémovým sýrem a lososem.
Holky zjistily, kde se prodává „nejlepší chleba v celém Malmö“ a donesly ho. A musím uznat, že byl vážně vynikající. Ve Skandinávii prostě chleba umí.
Oskar připravil svou specialitu – hummus. Jednou se mi chlubil, že umí nejlepší hummus na světě, a musím říct, že se mu minimálně hodně blížil. A jak je u něj zvykem, pro servírování zvolil trochu netradiční nádobu.
Dále jsme připravili sýr, který se ve Švédsku jí s marmeládou. Já se na tu kombinaci nejdřív dívala skrz prsty, ale rychle jsem si ji oblíbila.
K pití jsme měli domácí limonádu z máty a limetky.
A jako poslední jsme přichystali rajčata s mozzarellou. Ještě před brunchem jsme společně šli na místní trhy, kde se dá ovoce a zelenina koupit opravdu levně, takže rajčata a meloun se nám doma moc dlouho neohřály.
A co vy, pořádáte doma brunche nebo raději chodíte do kaváren? A jaké je vaše oblíbené menu?