Do kaváren chodíme hlavně na dortíky, přiznejme si to. Čas strávený v kavárně jakoby se nepočítal a krásně vypadajícímu cheesecaku se těžko odolává. A to i proto, že do kavárny jdete hladoví. Zkuste proto nejdřív zahnat hlad tím, že si objednáte třeba sendvič, který může být stejně dobrý – třeba s avokádem a kozím sýrem nebo hummusem. Vyzkoušet můžete také polévku. Uvidíte, že nebudete litovat a dort můžete ochutnat třeba od kamarádky, která si ho jistě objedná…
Než si objednáte dort, zamyslete se, zda nechcete pro své zdraví udělat něco navíc a dát si lehčí svačinku.
Dovolte si dort nejprve každou druhou návštěvu kavárny, pak každou třetí a tak dále.
Vyzkoušejte slané svačiny.
Vyzkoušejte polévku dne.
Dejte si hummus s pita chlebem.
Dejte si dort s někým napůl.
Já se přiznám, že dorty mám opravdu ráda, i když jsem na ně dost vybíravá. Bohužel většina pražských kaváren už je tak vypilovala, že se mi také těžko odolává – a hlavně se ani odolávat nesnažím. Jeden čas jsem koukala i na slané varianty a objednávala si sendviče, ale pak jsem na to zase zapomněla. V čem se však musím pochválit, je vypouštění dezertů po „náročné“ večeři. Člověk by v restauraci nejradši ochutnal vše, navíc když vidí číšníky nesoucí ty dobroty k vedlejším stolům, začne i trochu závidět. Pokud jste však už tak spokojeně najedení – dejte si raději kávu. Takový dort vydá energeticky třeba za půlku hlavního jídla a sice byste ho do sebe asi natlačili, ale proč to vlastně dělat, když vám pak akorát bude zle. V kavárně je to jiné, tam jde člověk mezi hlavními jídly – ale o to větší smysl dává se najíst něčím, co by si člověk dal za normální situace, a to je právě třeba ten sendvič.