Existuje spoustu sladidel a sirupů, které se tváří zdravěji než cukr, přitom nejsou nic jiného, než cukr, akorát z jiného zdroje. Bohužel, datlovým, agávovým, javorovým nebo jiným sirupem si nepomůžete, stejně jako hnědým či třtinovým cukrem. Čekankový sirup je však výjimka, protože je složen z inulinu, což je nestravitelná vláknina. Na 100 g obsahuje 95 g vlákniny a pouze 5 g cukru. Jeho chuť je příjemně medová a hodí se jak na palačinky, tak do čaje nebo při pečení. Jediná nevýhoda může být, že citlivější jedinci se po něm mohou nadýmat, ale lze si takto vytvořit toleranci, když se hned nevzdáte.
Zajděte do Rossmanna nebo do DM a pořiďte si čekankový sirup.
Objednejte si čekankový sirup třeba zde.
Dejte si čekankový sirup místo medu do kaše.
Použijte čekankový sirup místo javorového sirupu na lívance.
Nahraďte cukr v čaji čekankovým sirupem.
Použijte čekankový sirup kdekoliv, kde byste použili klasický cukr.
Já se přiznám, že jsem čekankový sirup zatím jen koupila tátovi, ale sama ho nemám. Sice skoro nesladím, ale sladké palačinky si občas udělám, takže si sirup pořídím a budu ho používat.
PS: Když jsem na blog dávala stories o sirupech, padla námitka na to, že je ve složení karamel. Karamel v tomto složení není proto, aby sirup osladil – to by tam mohli dát obyčejný cukr. Je tam na obarvení sirupu, protože i když jsou lidé, co by si bezbarvý sirup bez problému koupili, mnohem větší část lidí by to spíše odradilo. S karamely-barvivy jsem pracovala na stáži ve Švédsku a věřte, že i nejmenší kapička je schopná obarvit sirup na tuhle barvu, takže ho tam aspoň není nijak moc.