Vlákniny máme v České republice v jídelníčku nedostatek a může za to především nízká konzumace celozrnných výrobků. Ty jste si samozřejmě nakoupili v rámci 17. únorové výzvy, o tom nepochybuji 🙂 Ale i tak se občas nezadaří nebo vám nemusí zachutnat. Naštěstí je tu ještě vláknina, kterou si můžete koupit izolovanou. Zhruba ji lze rozdělit na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina (ovesné a ječné otruby, psyllium, guarová guma) především pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, hladinu krevního cukru a i zlepšuje komplikaci diabetu. Nerozpustná vláknina (pšeničné otruby…) pak hlavně upravuje trávení. Každopádně na toto téma píšu diplomku, takže časem se dočkáte delšího článku nebo videa právě o vláknině a jejích účincích na zdraví.
Přidejte pár lžic vlákniny do těsta z bílé mouky. Hodí se ovesná, lněná, ječná…
Pokud pijete smoothie, přidejte do něj lžičku vlákniny. Hodí se ovesná, lněná, ječná, jablečná, guarová guma, psyllium…
Zahusťte vlákninou omáčku nebo polévku. Hodí se ovesná, lněná, ječná, pšeničná, hrachová…
Přidejte vlákninu do palačinek a lívanců.
Přidejte vlákninu do jogurtu.
Přidejte vlákninu třeba do knedlíků z prášku.
Přidejte vlákninu do játrových knedlíčků.
Přidejte vlákninu do karbanátků.
Přidejte vlákninu všude tam, kam se přidat dá.
Koukněte na článek, který jsem psala pro Vitalii.
Ale nepřehánějte to s ní zase.
Lžička nebo dvě na den bohatě stačí.
Vlákninu vždy dostatečně zapijte.
Já mám doma lněnou vlákninu, dřív jsem zkoušela psyllium a na diplomku peču chléb s ovesnou, ječnou, pšeničnou a jablečnou vlákninou, takže bych řekla, že jsem už ochutnala dost druhů. Líbí se mi, jak ji lze podle druhu použít do různých receptů, protože spoustu lidí si pod pojmem vláknina představí jen psyllium s vodou, což není nic extra 😀 Třeba jablečná vláknina se do pečiva moc nehodí, ale v koláči nebo palačinkách může být skvělá. Lněnou vlákninu si občas přidám právě do palačinek, jsou pak sice tlustší a mají trochu jiné vlastnosti, ale chutnají mi, takže to určitě doporučuju vyzkoušet.