26. únorová výzva: Připrav si rostlinnou pomazánku

V průměrném českém jídelníčku je stále zastoupeno velké množství živočišných tuků, které obsahují převážně nasycené mastné kyseliny a mohou zvyšovat riziko srdečně cévních a civilizačních onemocnění. Pouze třetina zkonzumovaných tuků by měly být nasycené mastné kyseliny, takže je vhodné tento poměr trochu upravit třeba tím, že si aspoň na pečivo budeme mazat rostlinné pomazánky. Ty se dají vyrobit třeba z avokáda, luštěnin, tofu, z pohanky, lilku nebo ze semínek. Samozřejmě, že si je můžete koupit už hotové.


Vyzkoušejte pomazánku z lilku.
Vyzkoušejte olivovou tapenádu. Pozor však na obsah soli.
Vyzkoušejte pomazánku ze sójových bobů. Místo tvarohu můžete použít silken tofu. Nebo tam nechte tvaroh, jde o to zredukovat živočišné tuky, ne bílkoviny.
Vyzkoušejte hummus.
Vyzkoušejte fazolový hummus.
Připravte si hummus z hrášku, čočky nebo další luštěniny.
Vyzkoušejte guacamole.
Připravte si pomazánku z pohanky, oleje, česneku a nakládaných okurek.
Inspirujte se na veganských blozích a najděte další recept na rostlinnou pomazánku.
Nebo si kupte pomazánku od Patifu či Lunter nebo z Kauflandu, Albertu či DM drogerie.
Já mám rostlinné pomazánky nejradši, chutnají mi mnohem více než máslo nebo lučina. Třeba taková Patifu s hlívou, to je láska. V rámci výzvy si však zkusím připravit nějakou novou pomazánku doma, abych vám sem mohla i hodit recept.