Maková roláda

K této roládě mě kdysi inspirovala klientka, která má ráda mák a podobnou roládu zkoušela doma a úplně se nevyvedla. Slíbila jsem, že přijdu na to, jak jí udělat dobře a jak jsem slíbila, tak jsem učinila! Roláda je vhodná jako svačina i do redukčních jídelníčků.

Ingredience na těsto

  • 4 vejce
  • 1 banán
  • Kůra z 1 citronu
  • Špetka soli – na sníh se špetkou soli,
  • žoutky smíchat s 1 banánem, kůrou z 1 citronu
  • 50 g celozrnné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Ingredience na krém

  • 250 g jemného tvarohu s 2,5 % tuku
  • 50 g mletého máku
  • 50 g rybízového džemu (bez přidaného cukru zn. Relax)
  • 20 g čekankového sirupu

Postup

Bílky oddělte od žloutků. Žloutky smíchejte s rozmačkaným banánem, z bílků a špetku soli vytvořte sníh. Do sněhu pomalu vmíchejte žloutky s banánem. Navrstvěte na pečící papír do rovnoměrné plochy a pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů 15 minut. Po upečení těsto i s papírem (nebo utěrkou) opatrně srolujte a nechte vychladnout. Vytvořte krém ze všech ingrediencí – pokud bude příliš hutný, můžete ho doředit mlékem. Těsto rozbalte, rovnoměrně navrstvěte krém, znovu zarolujte a nehte ztuhnout v lednici.

Video recept najdete -zde-