Dýňovka patří mezi oblíbence asi většiny z nás. Proto jsme ji udělali vyváženě tak, abychom ji mohli brát jako plnohodnotné jídlo, které dostatečně zasytí. V polévce je navíc schovaná červená čočka a může to být tedy další způsob, jakým do jídelníčku zakomponovat luštěniny.
Ingredience na 4 porce:
- 800 g dýně hokaido
- 200 g červené čočky
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- kousek zázvoru (cca 5 cm)
- 1 plechovka kokosového mléka light
- 20 g řepkového oleje
- 1 PL limetková šťáva
- 800 ml zeleninového vývaru
- 1 balení uzeného tofu
- špetka chilli vloček
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- + pečivo
Postup
Oloupanou dýni nakrájejte na kostky a uvařte na pařáku do změknutí. Na polovičním množství oleje orestujte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor, pak přidejte čočku a ještě chvíli restujte. Směs zalijte vývarem, přidejte změklou dýni a vařte, dokud čočka nezměkne. Následně přidejte kokosové mléko a dochuťte solí, pepřem, chilli a limetkovou šťávou. Na závěr polévku rozmixujte tyčovým mixérem do krémové konzistence.
Na zbylém oleji orestujte na plátky nakrájené tofu. Polévku doplňte o kus pečiva.
Hodnoty na 1 porci (počítáno s 50 g pečiva)
• 2507 kJ
• 27 g bílkovin
• 73 g sacharidů
• 19 g tuku