Nová série podcastu O výživě nám přináší autentické svědectví z nutriční poradny. Pět dobrovolníků, kteří se na naši výzvu přihlásili, se snaží změnit své návyky nebo pohled na výživu tak, aby dosáhli svých cílů. Každý z nich je jiný, každý se potýká s jinými překážkami a každý z nich přináší možnost nahlédnout pod pokličku nutriční terapie v praxi.
V podcastu uslyšíte rozhovor s 29 letým mužem, který by si přál před svými 30. narozeninami vážit pod 100 kg. Jde o reálný cíl, protože narozeniny jsou až za rok, a tak jsme řešili především správně nasměrování k tomu, aby hmotnost klesala udržitelným způsobem. Po prvních týdnech jsme byli svědky „hurá efektu“, který se u klientů často objevuje – tedy nadšení do změny a důslednost v dodržování výživových doporučení. Ale v průběhu spolupráce se několikrát opakuje důležité heslo, a to udržitelnost. Během hledání udržitelného způsobu zhubl tento mladík 7 kg a z poradny odcházel s novým zjištěním, a to, že když si jídlo víc chystá a pravidelně sportuje, tak jde hmotnost pomalu, ale jistě dolů!
Celý podcast si můžete poslechnout třeba ZDE, najdete ho však na všech běžných podcastových platformách.
1. konzultace (4. 7. 2022)
Na první konzultaci jsme s klientem probrali jeho cíle a představy a také současné návyky. S žádným onemocněním se neléčil, léky nebral a kromě pár osobních preferencí, jakože nemá rád pomeranče, pohanku a kefír, nebylo ani žádné omezení ve stravě. Zjistila jsem, jaký typ práce vykonává, jaký má vztah ke sportu a jaký je jeho denní režim, od čehož se odvíjí i počet a typ jídel za den a míra vlastní přípravy. Prošli jsme pitný režim i konzumaci alkoholu a proběhlo také měření na InBody, které vyšlo následovně.
Předem zaslaný jídelníček jsem propočítala a následně jsme ho s klientem ještě společně prošli.
Hlavním problémem byla konzumace tučných uzenin, kupovaných pomazánek a množství piva. Dohodli jsme se také na přípravě krabiček do práce, což byl vlastní nápad klienta, protože mu jídla v kantýně tolik nevyhovovala. Vzhledem k tomu, že byl klient zvyklý běhat, dohodli jsme se na pokračování a také na zařazení 1-2 silových tréninků týdně. Dostal ode mě i rámcové doporučení a přibližné gramáže jednotlivých složek jídel (zdroje bílkovin, sacharidů a tuků), ne však konkrétní jídelníček nebo recepty.
Hlavní úkoly, které ode mě klient dostal
- 3x denně jídlo složené z komplexních sacharidů (pečivo, vločky, celozrnné lupínky Semix, Emco super mysli bez cukru, těstoviny, kuskus, rýže, tortilla, luštěniny), bílkovin (maso, ryba, vejce, 30% sýr, tofu, masové náhražky), ovoce a zeleniny a malého množství tuku
- Výměna salámu za libovou šunku, 30% sýr, šmakoun párky, šmakoun klobásu
- Příprava domácích pomazánek z polotučného tvarohu nebo cottage
- Pivo ob dva dny, výměna piva za nealko pivo po sportu
- 1-2x týdně silový trénink
- Sladkosti zařazené před sportem
2. konzultace (21. 7. 2022)
Na 2. konzultaci byl velký váhový úbytek a dokonce i nárůst svalové hmoty. Vzhledem k tomu, že kontrola byla teprve po 17 dnech, šlo o velice rychlou změnu, a tak jsme probrali, zda se klient příliš neomezuje a nebo se do změny nepustil způsobem, který není dlouhodobě udržitelný. Dle jeho vlastních slov na udržitelnost hledí a snažil se o ní, nicméně téměř vynechal alkohol a zařadil potraviny s minimem tuku. Klient si připravil několik dotazů, které ho zatím napadly a rozloučili jsme se s tím, že bude dál pokračovat, nemusí však dodržovat vše na 100 %, ale může lehce zvolnit.
3. konzultace (16. 8. 2022)
Další konzultace byla za měsíc a výsledek se lehce zhoršil. Hmotnost sice o něco klesla, ale zhoršil se poměr bílkovin a tuků v těle. Dle vlastních slov klient těžce zlenivěl. Také byl 10 dní na rodinné dovolené, kde necvičil, pouze chodil, nicméně vzhledem k tomu, že chůze měl i v minulosti dostatek, nešlo o navýšení pohybové aktivity. Setkali jsme se tedy s poměrně typickým jevem, kdy počáteční nadšení vede k rychlému úbytku, ale po čase se dostaví ztráta motivace a nasazení a začínají se navracet původní návyky, jako je večerní ujídání. Také se vrátila jídla z kantýny, protože nebyl čas na chystání jídla. Je však důležité zmínit i to, že takovýto měsíc může být naprosto normální součástí cesty za cílovou hmotností, protože ve výsledku se vždy počítá to, co člověk změní z dlouhodobého hlediska. Končily prázdniny a klient měl vidinu, že další měsíc už bude mít větší řád a pokusí se tedy zase zapracovat na tom, aby jedl pravidelně a dostatečně během dne a neměl takové chutě v pozdějších hodinách. Také množství piva by po skončení prázdnin mohlo být zase menší.
4. konzultace (13. 9. 2022)
Na další konzultaci pokračoval již pomalejší úbytek hmotnosti a klient shodil jedno kilo tuku. Svůj režim popisoval jako ne úplně ideální, a tak měl radost, že i přesto se na váze objevilo nižší číslo. Shodli jsme se na tom, že toto pro něj může být dlouhodobě udržitelná cesta. Sám zhodnotil, že to hlavní, co se skrz naší dvouměsíční spolupráci naučil, bylo, že když si jídlo víc chystá, tak se výsledek dostaví a nemá takové chutě. Také podotkl, že jsem ho naučila pít nealko pivo, které jsme mnohokrát zmiňovali jako skvělý „ionťák“ po běhu.
Shrnutí
Když se poohlédnu za naší spolupráci, vidím velký přínos v tom, že klient mohl pozorovat, že když si jídlo víc chystá, tak se mu daří hmotnost redukovat. Snažila jsem se mu dát co nejvíc tipů na potraviny nebo konkrétní jídla, která jsou rychlá a pomohou mu nahradit jinak méně vhodné potraviny, které se v původním jídelníčku hojně objevovaly. Myslím, že sám viděl, které změny se u něj projevují více a které méně, což mu může do budoucna dát vodítko, když se rozhodne na redukci zase více zaměřit. Věřím, že svého cíle do 30. narozenin dosáhne, a to i přes to, že se určitě mohou objevit i horší měsíce, kdy bude hmotnost stagnovat nebo se dokonce i lehce zvýší. Ale taková je cesta a důležité je zejména to, co je jejím výsledkem. A věřím, že zde k určité změně v nastavení mysli i pohledu na vlastní stravování došlo.