Na 8 porcí potřebujeme:
1) Na vývar
3 morkové kosti
600 g hovězího předního
400 g hovězí kýty
2 ks citrónové trávy
1 cibuli
5 ks badyánu
3 ks kardamonu
1 ks skořice
5 cm zázvoru
2) Do polévky
800 g širokých rýžových nudlí
svazek čerstvého koriandru
svazek jarní cibulky
1 červenou cibuli
200 g mungo klíčků
8 chili papriček
1 citron
rybí omáčka
Opláchneme maso a morkové kosti a dáme je do velkého hrnce plného vody. Na mírném plameni necháme vařit asi půl hodiny a poté sebereme pěnu, která se vytvoří na hladině.
Na pánvi nasucho opečeme rozčtvrcenou cibuli, badyán, kardamon, skořici, citrónovou trávu a na plátky nakrájený zázvor. Když cibule zhnědne, přidáme vše do vývaru.
Osolíme vývar lžičkou soli a necháme na mírném plameni vařit alespoň 4 hodiny.
Když je vývar hotový, připravíme si do misky omyté lístky koriandru, mungo klíčky, kolečka červené cibule a jarní cibulku.
Libové maso z vývaru nakrájíme na tenké plátky a přidáme do misky.
Rýžové nudle propláchneme a namočíme do studené vody. Mezitím dáme vařit horkou vodu. Studenou vodu vylijeme, nudle zalijeme horkou vodou a necháme vařit asi půl minuty. Poté, co nudle slijeme, ihned podáváme, jinak budou lepit.
Vložíme nudle do misky k ostatním ingrediencím, zalijeme vývarem (je možné, že bude třeba ho trochu naředit vodou, bývá hodně silný), přidáme nakrájenou chilli papričku, plátek citronu a podáváme. Podle chuti můžeme přidat rybí omáčku.
Polévka pho je natolik vydatná, že postačí jako hlavní jídlo, pro svou lehkost se zároveň hodí i do redukčního jídelníčku. Je ideálním obědem i večeří, obsahuje však velmi malé množství tuku (zvláště pokud ho z vývaru sesbíráme spolu s pěnou), proto je vhodné ji především na oběd doplnit miskou zeleninového salátu s olivovým olejem.
Hodnoty na 1 porci jsou:
– 1800 kJ
– 20 g bílkovin
– 74 g sacharidů
– 6 g tuků