Není třeba se tuků bát a jejich příjem ve stravě drasticky snižovat, naopak je třeba dbát na jejich dostatečné množství. Stačí pouze vědět, jakým zdrojům tuku dát přednost. Tuky jsou sloučeniny trojmocného alkoholu glycerolu a mastných kyselin. Při zdravém životním stylu nesmí ve stravě chybět, jelikož obsahují esenciální mastné kyseliny, nezbytné ke vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K), některé tyto vitaminy tělu i dodávají. Také jsou zdrojem prospěšného (HDL) cholesterolu a fytosterolů, které příznivě působí při zvýšené hladině špatného (LDL) cholesterolu. Tuky jsou důležité i pro správnou činnost nervové soustavy, tvorbu hormonů, udržují tělesnou teplotu, jsou významným zdrojem energie a podstatný je také jejich vliv na chuť pokrmů. Ovšem není tuk jako tuk a ne všechny jeho zdroje bychom do jídelníčku měli zařadit.
Tuky se dají jednoduše rozdělit na nasycené a nenasycené. Nenasycené dále můžeme dělit na jednoduše nenasycené (monoenové- MUFA) a vícenásobně nenasycené (polyenové- PUFA)
Nenasycené mastné kyseliny
Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na správnou činnost srdce, cév, mozku a imunitní systém. Jejich dostatečný příjem tedy funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, astmatu, depresí aj. Nenasycené mastné kyseliny snižují hladinu škodlivého (LDL) cholesterolu a naopak zvyšují hladinu toho prospěšného (HDL). Díky omega 3 a 6 mastným kyselinám zabraňují vzniku krevních sraženin (trombů), jsou prevencí srdečně-cévních chorob a pomáhají v terapii autoimunitních onemocnění jakými jsou Crohnova choroba, revmatoidní artritida, roztroušená skleróza a migréna.
Jejich zdrojem jsou převážně rostlinné oleje (s výjimkou palmojádrového a kokosového), avokádo, olivy, ořechy, olejnatá semena a také ryby, které bychom měli do jídelníčku zařadit alespoň 1-2x týdně.
Nasycené mastné kyseliny (SAFA)
Řada studií prokazuje, že se nasycené mastné kyseliny podílejí na zvyšování hladiny zdraví škodlivého LDL cholesterolu a tím přispívají k většímu riziku srdečně-cévních onemocnění. Zvyšují také riziko obezity. Rizikové jsou zejména kyselina palmitová a myristová. Nasycené mastné kyseliny se vyskytují zejména v tučném mase, sádle, plnotučných mléčných výrobcích, trvanlivém a jemném pečivu, v různých polevách, sušenkách a v neposlední řadě také v kokosovém a palmojádrovém oleji. Výjimkou mezi nasycenými mastnými kyselinami může být kyselina stearová, o které se v poslední době hovoří jako o zdraví prospěšné.
Tuky by ve stravě měly tvořit kolem 25-30% kalorického příjmu. Jeden gram tuku obsahuje 38kJ, takže s pomocí kalorických tabulek (internetových stránek, kde si můžete orientačně vypočítat svůj denní příjem) si můžete vypočítat, kolik procent tvoří tuk právě ve vašem jídelníčku. Nasycené mastné kyseliny by neměly tvořit víc než 1/3 celkového příjmu tuku.