Mrkvový dort je jeden z mých nejoblíbenějších a ráda si ho občas dám v nějaké kavárně nebo cukrárně. Přiznávám, že na něm ze všeho nejvíc miluju ten krém! A proto nemusím verze potažené marcipánem. Ne všude ale mrkvový dort umí a po své mrkvovodortové premiéře musím namyšleně říct, že nechápu, jak se někomu něco tak snadného může nepovést! 🙂 Pekla jsem ho tátovi k narozeninám a proto bylo nutné, aby to byl opravdu dortovatý dort, kterým se zavděčím všem rodiným příslušníkům na oslavě. Táta navíc miluje sladké, proto jsem nechtěla dělat žádné pokusy s vynecháním podstatné části tuku a cukru 🙂 I tak jsem asi prošla několik receptů a nakonec si vytvořila vlastní verzi, do které jsem zapojila trochu celozrnné mouky a například u krému si vystačila s poloviční dávkou cukru, než je ve většině receptů. A dort byl naprosto úžasný a neříkám to jen proto, že jsem ho pekla já! 😀
Na 1 dort potřebujete:
Na těsto:
160 g hladká mouka
100 g celozrnná mouka
290 ml olej – já použila řepkový s máslovou příchutí
130 g cukr
200 g třtinový cukr
4 vejce
370 g jemně nastrouhané mrkve
110 g hrubě namletých vlašských ořechů
1 a 3/4 lžičky jedlé sody
1,5 lžička vanilkového extraktu (případně aroma)
2 lžičky perníkového koření
1 lžička soli
Na krém:
70 g másla
330 g smetanového sýra/smetanového pomazánkového másla
80-100 g moučkového cukru
50-100 ml mléka
Na ozdobu:
90 g nasekaných vlašských ořechů