Pokud máte zařazené masové kuličky mezi nezdravými jídly a rajskou zafixovanou jako zakázanou českou klasiku, zkuste tento recept a přesvědčte se o opaku.
Na 5 porcí
Omáčka:
2 mrkve
100 g celeru
2 cibule
4 rajčata
140g rajský protlak
30 g řepkového oleje
lžička cukru
400 ml zeleninový vývar/voda
tymián
sůl
Masové kuličky:
300 g hovězího zadního (namletého ideálně doma nebo u řezníka)
2 šalotky nebo 1 cibule
30 g cizrnové nebo jiné mouky
20 g řepkového oleje
2 vejce
lžíce sezamu
pepř
Nejprve si připravte omáčku. Na oleji osmahněte cibuli a na jemno pokrájenou kořenovou zeleninu. Přidejte lžičku cukru a nechte zkaramelizovat.
Rajčata nakrájejte na malé kousky a přidejte ke směsi. Přisypte tymián a trošku soli
Chvilku míchejte a pak zalijte zeleninovým vývarem. Pokud ho zrovna nemáte, voda postačí, pořád lepší než vývar v kostce. 🙂
Přiklopte a nechte vařit.
Mezitím si připravte masové kuličky. Troubu si rozehřejte na 180°C.
Všechny ingredience promíchejte lžící. Já použila cizrnovou mouku, ale chápu, že ne každý ji má po ruce, takže můžete použít třeba nějakou celozrnnou.
Na plech dejte pečící papír a dvěma lžícemi tvořte kuličky.
Pokud nemáte připravenou přílohu, v této fázi je nejlepší čas dát ji vařit.
Kuličky pečte asi 20 minut, ale pro jistotu jednu před podáváním rozkrojte a ujistěte se, že není uvnitř syrová.
Chvilku předtím, než budou hotové kuličky, sundejte z plotny omáčku a rozmixujte ji tyčovým mixérem dohladka.
Můžete podávat.
Pokud kuličky nespotřebujete hned, přidejte je k omáčce, aby neoschly.
Masové kuličky s rajskou omáčkou a rýží jsou skvělý oběd, ve kterém přijmete potřebnou energii ve zdravých potravinách. Pokud je připravujete na večeři, zvolte o něco menší porce.
Na 1 porci bez přílohy:
1577 kJ
19 g bílkovin,
25 g sacharidů
21 g tuku
Na 1 porci s 80 g rýže:
2738 kJ
26 g bílkovin
88 g sacharidů
23 g tuku