Banánové lívance s rýžovým mlékem a malinami

Co je po ránu lepší, než lívance? Tyhle jsou navíc úžasně jemné díky rýžovému mléku a sladké díky banánu 🙂


Na 20 lívanců (4 porce) potřebujete:
120 g hladké mouky
80 g celozrnné mouky
1 velký zralý banán
2 vejce
400 ml rýžového mléka
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/2 lžičky soli
2 lžičky prášku do pečiva
maliny
olej na pečení (já použila řepkový-Máslovou Manku)

Postup:
V jedné míse smíchejte obě mouky, sůl a prášek do pečiva. Ve druhé vidličkou rozmačkejte banán, přidejte vejce a důkladně rozmíchejte. Pomalu přilévejte mléko a rozmíchávejte do hladka. Tekutou směs potom pomalu vlévejte do suché směsi, ideální je použít metličku. Nakonec můžete vmíchat ještě cca 50 g malin (ne víc, směs by se pálila). Na rozpáleném oleji pečte lívanečky, z každé strany zhruba půl minuty/minutu. Je potřeba dát pozor a lívaneček raději obrátit dřív, snadněji se připalují. Já při pečení snížila teplotu asi na polovinu.
Lívanečky můžete podávat s jogurtem, javorovým sirupem i samotné. Já si připravila přeliv z malin, trošky malinové marmelády a rýžového mléka. Nakonec jsem je posypala kokosem, což se perfektně hodilo 🙂

Rýžové mléko (správně rýžový nápoj) má narozdíl od klasického mléka méně bílkovin a více sacharidů. Já ho do receptu použila proto, protože mi jeho nasládla chuť moc chutná a do lívanců se podle mě skvěle hodí. Ideální je recept třeba pro ty, co mají intoleranci laktózy. Samozřejmě ale můžete použít mléko klasické, nebo jeho jakoukoli jinou náhražku.

Hodnoty na 1 porci (5 lívanců):
1 553 kJ
10 g Bílkovin
55 g Sacharidů
12 g Tuku
5 g Vlákniny