Tuňákový tatarák

Asi každý už se setkal s tuňákem z konzervy, který má sice zachovaný obsah bílkovin, ale není tak bohatý na důležité esenciální mastné kyseliny, které se před konzervací odstraní. S čerstvým tuňákem se nemůže srovnávat ani chutí. Čerstvý tuňák je ale dražší ryba (650-1000 Kč/kg), takže jí vnímám spíš jako slavnostní zpestření a podle toho se jí snažím i připravit. První na řadu přichází tuňákový tatarák, ale těšit se můžete i na recept na tuňákový steak 🙂

Na 2-3 porce:
200g čerstvého tuňáka v sashimi kvalitě (může se jíst syrový)
1 rajče
1/2 šalotky
1 lžíce kaparů
1/2 lžíce olivového oleje
1 lžička rybí omáčky
1 lžička sojové omáčky
1/2 lžičky sezamového oleje
šťáva z půlky citronu
chilli papričky
petržel/koriandr

Smíchejte nadrobno posekanou šalotku, nasekané kapary, olivový a sezamový olej, rybí a sojovou omáčku. Rajče zbavte slupky, odstraňte zrnka, nakrájejte a přimíchejte. Nakonec ostrým nožem nakrájejte tuňáka na co nejmenší kostičky a přimíchejte do směsi. Na závěr můžete dochutit nasekanými chilli papričkami, koriandrem a petrželí, podle potřeby dosolit a zakápnout šťávou z citronu nebo limetky, aby si tuňák uchoval pěknou barvu. Podávat můžete s opečenou bagetkou nebo jiným pečivem.

Maso tuňáka nemá výrazně rybí chuť, je spíše jemné a může lehce připomínat třeba telecí. Proto je myslím ideální i pro osoby, které nejsou zrovna milovníky ryb. Důležité je dbát na kvalitu a čerstvost. Není pravda, že kvalitní tuňák se pozná pouze podle tmavě červené barvy. Existuje mnoho druhů a barevně se liší například podle obsahu tuku. A čím více tuku, tím výraznější chuť a více zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin.

Hodnoty na 1 porci, při rozdělení na 2 porce:
821 kJ
24 g Bílkovin
6 g Sacharidů
7 g Tuku

Hodnoty na 1 porci, při rozdělení na 3 porce:
547 kJ
16 g Bílkovin
4 g Sacharidů
5 g Tuku

Za ryby děkujeme Rybárnám Praha