Quiche s chobotnicí

Chobotnice sice nepatří mezi ryby, ale stejně jako jiné plody moře obsahuje zdraví prospěšné látky, například důležité omega 3 mastné kyseliny. U nás bohužel nepatří mezi nejlevnější druhy masa, takže se v jídelníčku asi neobjeví příliš často, pokud ale máte možnost ji ochutnat, rozhodně neváhejte! 

Když jsem přemýšlela, na jaký způsob chobotnici připravit, samozřejmě mě hned napadlo ji jednoduše ogrilovat, pokapat citrónem a voilá. Návodů jak ugrilovat chobotnici je ale plný internet, tak jsem se rozhodla zkusit něco více netradičního. Quiche se osvědčil a doma se po něm okamžitě zaprášilo. Navíc ho mělo šanci ochutnat více lidí, narozdíl od pouhé grilované chobotnice, která by velikostí stačila tak pro dva 🙂

Na těsto:
100 g hladké mouky
80 g špaldové celozrnné mouky
100 g másla
1 žloutek
špetka soli
5 lžic vody

Na náplň:
1 chobotnice (cca 300 g )
2 velká rajčata
1 kelímek (200 g) smetany 15% nebo 33% tuku (já použila půl a půl)
3 vejce
1/2 bílé cibule
stroužek česneku
lžíce řepkového oleje

Postup:  
Nejdřív si připravte těsto. Mouku s máslem, žloutkem, solí a trochou vody důkladně propracujte prsty , lehce drobivé těsto zabalte do folie a dejte na hodinku odležet. Pak přichází řada na chobotnici, což je asi nejtěžší, ale zároveň nejzábavnější část receptu, Pokud máte chobotnici mraženou, tak s ní zřejmě už není potřeba dělat nic jiného, než rozmrazit. Pokud je čerstvá, je potřeba jí očistit. Já jsem postupovala podle tohoto videa:

Je potřeba vyčistit hlavu od vnitřností a vyříznout oči. Chapadla je dobré lehce naklepat, aby chobotnice po uvaření nebyla tuhá. Podle videa ji pomalu vkládejte do vroucí osolené vody a vařte podle velikosti chobotnice. Má měla 300 g, takže jsem ji vařila zhruba 20 minut. Pokud by měla půl kila, vhodná je půl hodinka, pokud kilo, tak hodina. Mezitím si na pánvi orestujte cibuli, česnek a pokrájená rajčata, která je dobré zbavit slupek a zrníček. Můžete přidat jakoukoli oblíbenou bylinku, já si vystačila s petrželí. Nakonec přimíchejte na malé kousky pokrájenou chobotnici, směs podle chuti opepřete a osolte. Vychladlé těsto vyválejte, vložte do formy, propíchejte vidličkou a nechte chladit v ledničce ještě 15 minut. Troubu si mezitím předehřejte na 190 °C a vychlazené, zatížené těsto dejte péct na 15 minut. Pak do něj rozetřete směs s chobotnicí a přelijte prošlehanou smetanou s vejci. Pečte zhruba dalších 35 minut.

Hodnoty na 1/10 quiche:
1 051kJ
9 g Bílkovin
16 g Sacharidů
16 g Tuku

Za ryby a mořské plody děkujeme firmě Rybárny Praha