Ve dnech 19.-20.1. 2016 proběhla v Praze Celostátní přehlídka sýrů. Jednalo se o akci pořádanou ústavem mléka, tuku a kosmetiky na VŠCHT. Já se na akci přihlásila společně s několika spolužačkami jako dobrovolník, protože mě zajímalo, jak podobné akce chodí a lákala mě vidina spousty sýru, který můžu neomezeně jíst.
Před zahájením akce jsme se sešli v kongresovém sálu, abychom připravili sýry pro ochutnávky a hodnocení komisí. Soutěžilo se totiž o nejlepší sýr v 9 různých kategoriích.
Byla jsem jen trochu smutná, že hned první kategorií byly tavené sýry, které moc nemusím, navíc k nim potřebuji sníst spoustu pečiva, takže jsem se zaplácla a ty zajímavější kategorie už jsem neochutnávala s takovou vervou.
Hodnotili jsme také texturu a vzhled sýrů, což jsem moc netušila, jak se dělá, tak jsem prostě známkovala tak, jak se mi líbil odstín žluté a jak dobře se mi sýr kousal. Nejzajímavější kategorie – tvrdé a polotvrdé sýry, jako je parmazán, přišly bohužel až nakonec, takže i když jsem hrozně chtěla, některé kostičky jsem ani nedojedla.
Odpoledne proběhlo několik přednášek a vyhlášení sýrových vítězů. Toho jsem se bohužel už nezúčastnila, protože jsem se musela jít domů učit.
Další den proběhlo několik dalších krátkých přednášek, a to zejména technologického rázu. Dozvědět jsme se mohli, jak vyrobit různé druhy sýrů i jaké jsou novinky ve výzkumu.
Přikládám video s několika záběry z akce: