Leptin je hormon produkovaný tukovou tkání a žaludkem. Jeho mechanismus je narušen při nadměrném množství tukové tkáně a dělá z obezity něco jako začarovaný kruh.
Každý z nás dokáže produkovat určité množství leptinu a na toto množství dále reagovat. To je dáno jak geneticky, tak ovlivněné stylem života. Leptin reaguje na příjem potravy. Při jeho vyplavení nastane příjemný pocit sytosti, dobrá nálada, zvýšená chuť k fyzické aktivitě, snížená chuť k jídlu. Pokud je však omezen další příjem potravy, během 12 hodin klesne hladina leptinu, což je mnohem dříve, než nastane jakákoliv redukce hmotnosti. Tělo si tak brání své zásoby. Následkem se zvýší efektivita využívání energetických zdrojů, a to až o 20 %, klesne srdeční frekvence (včetně využívání živin srdečním svalem), zvýší se sekrece inzulinu v závislosti na příjmu glukózy a zvýší se citlivost tukové tkáně k inzulinu, a to vše pro to, aby se mohla později přijatá energie efektivně uložit. Pokud je příjem energie obnoven a hladina leptinu stoupá, vše se vrací do normálu.