Zapečený lilek s kuskusem

Na 4 porce potřebujeme:
  • 600 g lilek
  • 400 g rajčata
  • 80 g smetana
  • 125 g mozzarella light
  • 40 g eidam
  • 40 g niva
  • 20 g olivový olej
  • 240 g celozrnný kuskus
  • bazalka, oregano, tymián, sůl

 

Postup:

Nakrájejte lilek na plátky, nechte chvilku vydechnout a uvařte je v páře. Pokud nemáte možnost vaření v páře, tento krok vynechte. Poté lilek na kapce oleje osmahněte
Kuskus zalijte horkou vodou a přiklopte ho. Po 5 minutách smíchejte s kořením a zbylým olejem.
Do pekáče pokládejte plátky lilku, do další vrstvy kuskus a na něj plátky rajčat. Na každé rajče položte kolečko mozarelly, lžičku smetany a posypte nastrouhaným eidamem a nivou.
Pečte na 180 °C20 minut.
Jídlo je vhodné na večeři při udržování váhy pro odlehčení (například pokud jste měli vydatnější oběd) a při redukci. Pro vyšší obsah bílkovin volíme spíše sacharidové svačiny. Pokud chcete zapečený lilek s kuskusem podávat k obědu, kombinujte se zeleninovou polévkou s pečivem nebo s předkrmem ve formě pečiva a zeleninové pomazánky, aby byl příjem všech živin dostačující.

 

Hodnoty na 1 porci:

  • 1880 kJ
  • 20 g bílkovin
  • 56 g sacharidů
  • 14 g tuků
  • 12 g vlákniny