Tvarohový koláč s matchou a mandlovým máslem

Na koláč potřebujete:
Na korpus:
70 g hladké mouky
50 g celozrnné mouky
30 g holandského kakaa
50 g cukru krupice
1 vejce
2 lžíce smetany 12%
špetka soli
lžička vanilkového extraktu
105 g změklého másla
Na náplň:
250g polotučného tvarohu
125 g odtučněného tvarohu
150 g bílý jogurt se 3% tuku
1 vejce
40 g cukru
1 a půl lžičky vanilkového extraktu (aroma)
mandlové máslo 100 g (tzn. 100 g mandlí)

Postup:
Nejdřív ze všeho si nesmíte zapomenout připravit (nebo koupit) mandlové máslo. Vyrobíte ho jednoduše tak, že důkladně rozemelete mandle „na kaši“. Mandle můžete předem namočit, ale před mletím je musíte důkladně vysušit. Mně samotné mandle přišly maličko hořké, tak jsem na 100 g přidala ještě dvě lžíce řepkového oleje s máslovou příchutí.
Pak začnete přípravou korpusu. V jedné misce smíchejte mouku, cukr a kakao. V druhé (nejlépe kuchyňským robotem, ale jde to i bez něj) smíchejte cukr, máslo, vejce, vanilkový extrakt/aroma a nakonec přidejte smetanu. Pomalu přisypávejte sypkou směs a důkladně promíchávejte. Nejlépe se těsto, které by mělo být celkem měkké a lepivé, zpracuje rukama. Zabalte ho do fólie a nechte na hodinku uležet v lednici.

Po hodině vyndejte těsto, vyválejte do tenka a přendejte do formy. Někdy těsto jednoduše vmačkám do formy prsty. Formu s připraveným korpusem ještě před pečením dejte na 30 minut do mrazáku. Troubu předehřejte na 160°C a zmrzlé těsto dejte péct na 15 minut. Nezapomeňte ale těsto propíchat vidličkou, aby se nenafouklo. 
Teď přichází na řadu jednoduchá tvarohová směs. Smíchejte tvarohy, jogurty, vmíchejte vejce, cukr vanilkové aroma, mandlové máslo a matchu. Matcha se velmi liší druh od druhu. Do tohoto receptu jsem chtěla použít matchu, která by koláč obarvila na co nejzářivější zelenou 🙂 Což se bohužel příliš nepovedlo. Bohužel jsem jí totiž sháněla na poslední chvíli a nakonec jsem měla na výběr pouze mezi dvěma druhy matchy. Jedna byla asi v 50 g pytlíčku a byla obřadní, tzn. asi za 400,-, a té by byla na vaření neuvěřitelná škoda. Druhá byla už oslazená směs matcha amai, která mi k pečení přišla dostačující. Do směsi jsem jí nasypala celkem 50 g a přidala 10 g cukru. Odhaduji, že kdyby matcha nebyla slazená, přidala bych zhruba 40 g cukru. Množství matchy už záleží jenom na vás, má celkem specifickou chuť a záleží na vašich zkušenostech s ní a na vašich chutích. Můžete přidat dvě lžičky a nebo tři lžíce 🙂
Směs vlijte do korpusu a nechte péct na 150°C zhruba hodinu. Já asi po 15 minutách pečení koláč posypala praženými mandlemi.