Přibližně 2 roky zpět jsme tu pro vás sdílely vzorové jídelníčky o různých energetických hodnotách, které jste si hodně oblíbili a pak k nám na konzultace chodili se zápisem právě těchto jídelníčků. Což bylo super a měly jsme tak pozitivní zpětnou vazbu. Protože si však jídelníčky můžete poskládat téměř jakkoliv, rozhodly jsme se letos přijít s tipy na jednotlivá denní jídla o různých energetických hodnotách. Od snídaní, přes svačiny, obědy až po večeře.
začneme hned od rána, tedy od snídaní, a to pěkně od základu
Měli bychom snídat?
Oblíbená fráze nutričních terapeutů – JE TO INDIVIDUÁLNÍ. Tak jako téměř vše ve výživě, je i snídaní hodně individuální záležitost. Najdou se jedinci, kteří bez snídaně nedokážou odejít z domů, ale i ti, kteří mají první jídlo třeba až 4 hodiny po probuzení. Obojí je možné, ale je třeba se zamyslet, zda nám to tak opravdu vyhovuje.
- Nesnídám, ale odpoledne a večer mě přepadají chutě na sladké nebo v tomto čase mívám vlčí hlad.
- Nesnídám, nemívám chutě ani hlad, ale nejsem schopný/á mít dostatečný energetický příjem za den.
- Nesnídám, ale o to víc se pak najím ve večerních hodinách.
- Nesnídám a v práci nebo při sportu jsem úplně bez energie.
- Nesnídám, protože jsem si přečetl, že pak budu při ranním cvičení víc spalovat.
Pokud jste se v některém ze zmíněných bodů našli, možná by to pro vás mohl být červený majáček s impulzem k zamyšlení. Říkáte si: „Aha, tak že by nesnídání mohlo za moji únavu v práci nebo na ranním tréninku? Jenže já si nedokážu představit, že bych do sebe ráno něco dostal/a.“ Nepůjde to hned a pravděpodobně už vůbec ne s většími porcemi jídla. Změny je fajn dělat postupně, a tak to bude platit i při zařazování snídaní. ➡️ Začněte klidně jenom kusem banánu a postupně přidávejte – mléčný výrobek, kus pečiva, vločky, müsli, semínka, … No a pak už se můžete nechat inspirovat našimi tipy a zvětšovat si porce podle nich. Samozřejmě tak, aby vám velikost snídaně zapadala do celkového jídelníčku a korelovala s vašimi cíli.
Snídat je důležité
A to hlavně proto, abyste přijatou energii rozložili rovnoměrně do celého dne.
Snídaně pomohou:
✅mít dostatek energie na dopolední aktivity
✅směřovat větší část jídla do 1. poloviny dne, kdy býváme nejaktivnější
✅omezit konzumaci velkého množství nezdravého jídla na oběd
✅omezit večerní přejídání
Jako ideálně u každého denního jídla bychom měli myslet na vyváženost, pestrost, neměli bychom zapomínat na vlákninu a také na ovoce a zeleninu. Když budete dbát na vyváženost, vaše tělo dostane vše, co potřebuje a nebude mít nutkání dohánět například sacharidy sladkým nebo se neozve s hladem chvilku po snídani, protože v ní chyběly bílkoviny a vláknina.
A teď už k našim tipům…
✏️Žitný chléb s lehkou Lučinou a uzeným lososem
- 70 g žitný chléb
- 30 g Lučina linie
- 20 g uzený losos
- polníček, rajče, červená cibule
Hodnoty na 1 porci: - 1108 kJ
- 13 g bílkovin
- 34 g sacharidů
- 7 g tuku
- 6 g vlákniny
✏️SLANÁ GRANOLA (10 porcí):
- 250 g ovesné vločky
- 200 g mrkvové pyré
- 50 g slunečnicová semínka
- 10 g vlašské ořechy
- 10 g sezamová semínka
- lžíce arašídového másla
- dvě lžičky sójové omáčky
- sůl, oregano, granulovaný česnek (podle chuti)
Hodnoty na 1 porci (55 g granoly + 150 g cottage light + mrkev) - 1445 kJ
- 23 g bílkovin
- 37 g sacharidů
- 12 g tuku
✏️KRÉMOVÁ TOFU „vajíčka“ na chlebu
- 70 g uzeného tofu
- lžička řepkového oleje
- kurkuma, česnekové koření, mletý kmín, bylinky
- sůl, pepř
- 20 g lučiny
- trocha vody nebo mléka (přidávejte podle toho, jestli chceme mít „vajíčka“ vlhčí nebo sušší)
- 80 g žitného chleba
+ zelenina (1 mrkev)
Hodnoty na 1 porci: - 1705 kJ
- 21,5 g bílkovin
- 42 g sacharidů
- 14 g tuku
- 7 g vlákniny
✏️TAPIOKOVÝ PUDINK
- 60 g tapioka
- 60 g kokosové mléko light
- 30 g proteinu
- 50 g borůvky
- 10 g lyofilizované maliny
- 7 g arašídové máslo (lžička)
- voda na zředění
Hodnoty na 1 porci: - 2096 kJ
- 26 g bílkovin
- 65 g sacharidů
- 14 g tuku
- 5 g vlákniny
✏️OMELETOVÝ a BANÁNOVÝ sandwich
Omeletový:
- 2 vejce
- 70 g žitný chléb
- plátek šunky
- plátek eidamu 30%
- polníček
Postup najdete přijetím na další fotku. ?
Banánový:
- 1 ks toastový chléb
- 1 banán
- 10 g čekankový sirup
Tady je postup jednoduchý, přepůlit toastový chléb, naplnit banánem a zapéct v toastovači. ?
Hodnoty na 1 porci: - 2441 kJ
- 32 g bílkovin
- 68 g sacharidů
- 18 g tuku
- 15 g vlákniny