Tato pomazánka vznikla poměrně experimentálně, a to ze zbytku nepovedeného rukolového pesta. Ale protože mi opravdu chutnala, rozhodla jsem se napsat recept se všemi náležitostmi, které se nejspíš běžně do lilkové pomazánky nepřidávají.
1 velký lilek
40 g rafinovaného olivového oleje
lžíce kapar
hrst rukoly
10 g parmazánu
stroužek českého česneku
lžíce tahini
sůl, pepř
Lilek nakrájejte na plátky, osolte a nechte půl hodiny „vyplakat“.
Nakrájejte lilek na kostičky a osmahněte je na rafinovaném olivovém oleji. Nechte vychladnout.
Rozmixujte lilek, kapary, rukolu, česnek, parmazán a tahini, pokud jste nevyužili na smažení všechen olej, přidejte ještě do směsi panenský olivový.
Ochuťte pepřem a podle potřeby i solí, ale šetřete s ní.
Podávejte např. s pečenou paprikou a celozrnným chlebem.
Chléb s lilkovou pomazánkou je skvělou svačinou v den, kdy máte jinak vyšší příjem bílkovin.
Hodnoty na 1 porci:
721 kJ
4 g bílkovin
8 g sacharidů
13 g tuku
Hodnoty na 1 porci se 70 g celozrnného chleba:
1304 kJ
8 g bílkovin
33 g sacharidů
14 g tuku