Na začátek bych ráda napsala pár slov k označení bez cukru. U většiny receptů, které najdete na internetu, je klasický řepný cukr pouze nahrazen medem nebo různými sirupy (agávový, datlový, javorový), případně cukrem kokosovým, ale všechny tyto potraviny nejsou ničím jiným než obyčejným cukrem, rozdíl je hlavně v ceně. Lepší je zaměřit se hlavně na množství a cukru použít co nejméně – pak je jedno, který vyberete, zda hnědy, bílý nebo fialový.
Cukr jako takový pak omezíte, když použijete některé sladidlo, ať už cukerné alkoholy (xylitol, erythritol, sorbitol apod.) nebo třeba sukralózu či stevii, nicméně to se může odrazit na chuti koláče a některým z nás zkrátka a dobře ta pachuť vadí.
A nebo použijte čekankový sirup. Ten obsahuje pouze 13 % cukru, zbytek je inulin, což je sladce chutnající vláknina. Chuť je podobná medu, pachuť nulová a jedinou nevýhodou je jeho cena. Nicméně i ta už postupně klesá s tím, jak se čekankový sirup dostává do povědomí.
Na 1 pekáč běžné velikosti (8 porcí):
- 200 g pšeničná celozrnná mouka
- 100 g jemně mleté ovesné vločky
- 2 vejce
- 40 g řepkový olej
- cca 150 ml mléko
- 30 g čekankový sirup
- lžička jedlé sody
- 250 g polotučný tvaroh
- 20 g PB2 práškové arašídové máslo
- 3 hrušky
Smíchejte mouku, vločky, vejce, olej, mléko, sirup a jedlou sodu, použít můžete i tyčový mixér.
Pekáč vysypte PB2 arašídovým máslem v prášku.
Hrušky nakrájejte na plátky a vyskládejte na pekáč. Ideálně je ještě obraťte, aby se obalily v PB2.
Na hrušky rozprostřete vrstvu tvarohu.
Vše zalijte těstem a pečte cca 30 minut na 180 °C.
Hodnoty na 1 porci:
- 1220 kJ
- 11 g bílkovin
- 35 g sacharidů
- 10 g tuku
- 10 g vlákniny