Časté „(pod)zimní argumenty“ na nedostatek zeleniny v jídelníčcích jsou většinou typu – zelenina v zimě mi nechutná, a tak raději nejím žádnou. Nezapomínejte ale, že nemáme pouze okurky, papriky a rajčata, které ano, nemusí být v zimě zrovna nejchutnější. V zimě a na podzim však můžeme do jídelníčku zařadit třeba brokolici, květák, červenou řepu, mrkev nebo růžičkovou kapustu. Sezónnost a lokální suroviny mají své benefity, tak jich využijte naplno. Za mě je v tomto období jasným favoritem pečená růžičková kapusta, a tak přispěju i jedním receptem se super dipem.
Oběd nebo večeře „Z TROUBY“
• 180 g brambory
• 100 g růžičková kapusta
• 100 g mrkev
• lžíce olivového oleje
• provensálské bylinky, sůl
Brambory, kapustičky a mrkev nakrájíme na menší kousky a v misce smícháme s olejem, bylinkami a solí. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 30 minut na 170 stupňů.
• 70 g tofu natural
• lžička Sriracha omáčky, lžíce sójové omáčky, lžička čekankového sirupu
Tofu nakrájíme na plátky a obalíme v marinádě z srirachy, sójovky a čekankového sirupu. Po 15 minutách přidáme na plech k zelenině a bramborám a pečeme dalších cca 15 minut.
Mezitím si připravíme dip:
• 50 hedvábného tofu
• zbytek marinády, troška soli
Tofu a zbytek ingrediencí vložte do mixéru a rozmixujte na dip.
Hodnoty na 1 porci:
• 1 800 kJ
• 20 g bílkovin
• 51 g sacharidů
• 15 g tuku
• 14 g vlákniny