Na našich sociálních sítích i v podcastu jste mohli zaznamenat, že aktuálně spolupracujeme s pekárnou Kabát. Naše spolupráce vznikla na základě příspěvku na sociálních sítích, kam jsme přidávaly tipy na to, jaké pečivo bohaté na vlákninu můžete sehnat v jednotlivých prodejnách.
Zástupci pekárny Kabát nás posledně pozvali k sobě do výroby a začali jsme domlouvat spolupráci, ve které nám jde především o osvětu ohledně toho, že pečivo může být pravidelnou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku a není potřeba ho vynechávat ani při hubnutí, spíše jde o vhodný výběr, velikost porce a o to, čím si pečivo obložíme. A i sladké pečivo může být občasným zpestřením jídelníčku a nebo skvělou svačinou před sportem. O tom jsme ostatně mluvily v našem podcastu, který najdete ZDE i v rozhovoru s panem Kabátem, spolumajitelem pekárny ZDE.
Dále pro vás chystáme přednášku o výživě, která se bude konat 7. 11. od 18:00 a bude zdarma, tak snad se s vámi se všemi potkáme! Odkaz na událost najdete ZDE. Počet míst je omezený na 120 a je potřeba registrace. Je možné registrovat se i jako náhradník, protože očekáváme uvolnění míst krátce před akcí.
A jak to vypadá v pekárně Kabát, kterou nás provedl sám spolumajitel pekárny Richard Kabát? Vzhledem k množství poboček po celé Praze by člověk možná očekával strojovou výrobu, ale opak je pravdou. Hojně obsazené směny pekařů, které se bez přestávky střídají, zpracovávají většinu pečiva ručně. „Výhodou je, že těsto se chová každý den trochu jinak na základě teploty i vlhkosti vzduchu a zkušený pekař na to dokáže narozdíl od stroje reagovat, takže každý bochník chleba dostane potřebnou péči.“ Uvádí pan Kabát.
Když jsme si pekárnu kolem osmé hodiny ranní procházely, už bylo po hlavním ranním frmolu, kdy se připravuje pečivo pro první expedici. Během dne se však ještě doplňuje, aby bylo na prodejnách stále čerstvé. Chléb jsme tedy viděly pouze kynout ve speciální místnosti, ale stihly jsme přípravu sladkých pletýnek i pečení housek.
Housky od Kabáta milujeme hlavně ty celozrnné!
Pro nás bylo překvapením třeba to, že se v pekárně Kabát chystají i granola a pečené ořechy pro Mixit.
Moc děkujeme za možnost do procesu výroby nahlédnout a také za ochutnávky produktů! Co pro nás bylo milé zjištění, je třeba to, že pekárna Kabát opravdu ovládá proces kynutí chleba, má i vlastní kvas v kvasové bance a třeba takový chléb třicátník je opravdový klenot mezi pražskými chleby – a vydrží i týden čerstvý!