Dneska se trošku víc pověnujeme obědům a jejich důležitosti. Oběd bývá u velké části z nás největším jídlem z celého dne, a tak pokud ho někteří jedinci vynechávají, nemusí být pak schopni po zbytek dne pokrýt energetickou potřebu. Vynechávání obědů také může vést ke zvýšeným chutím na sladké v odpoledních a večerních hodinách. A pokud po obědě ještě pracujete, což asi většina z nás ano, může nám vynechání obědu zhoršit soustředěnost. Proto se snažte si i v práci zařídit obědovou pauzu. Alespoň 10 minut na snězení jídla z krabičky si musí najít snad každý.
Součástí obědů i večeří by měly být ideálně všechny hlavní makroživiny, tedy bílkoviny, komplexní sacharidy a tuky s přidáním zeleniny nebo ovoce.
A teď už k receptu. Jedná se o jídlo, které je bohatší na bílkoviny, a tak může být ideální v případě, kdy se nám například nepodařilo do snídaně nebo jiného denního jídla dostat dostatek bílkovin. Také je to jídlo hotové za 5 minut. Tofu „vajíčka“ vám mohou zůstat ze snídaně a luštěninové těstoviny jsou uvařené během 3 minut. Vše pak už jenom smícháte dohromady.
Taková porce může být vhodná třeba pro méně aktivní ženy v redukci nebo třeba pro jedince, kteří jsou zvyklí jíst více jídel za den.
Recept
• 60 g těstoviny z červené čočky
• 50 g tofu „vajíčka“
• 30 g černé fazole (vařené)
• lžička řepkového oleje
• polníček
Tofu vajíčka:
• 70 g uzeného tofu
• lžička řepkového oleje
• kurkuma, česnekové koření, mletý kmín, bylinky
• sůl, pepř
• 20 g lučiny
• trocha vody nebo mléka (přidávejte podle toho, jestli chceme mít „vajíčka“ vlhčí nebo sušší)
Hodnoty na 1 porci:
• 1 515 kJ
• 27 g bílkovin
• 42 g sacharidů
• 9 g tuku
• 5 g vlákniny