Co si představíte, když se řekne „ukázkové zdravé jídlo“? Já asi něco takového. Ryby jsou skvělý zdroj omega-3 nenasycených mastných kyselin, pohanka je bohatá na rutin, který pomáhá zvyšovat pružnost cév a kromě toho je to zdroj vlákniny i celé řady vitamínů a minerálních látek a zelenina, zvlášť takhle v sezóně, to je prostě nutnost.
Přesto jen málokdo může s čistým svědomím tvrdit, že jí ryby dvakrát týdně, jak udává doporučení. Často lidé nemají inspiraci a nápad, jak si rybu připravit, a tak se jim obyčejné filé s bramborem zanedlouho přejí. Ale s i při přípravě ryb můžete být kreativní – jako příloha se hodí vše od těstovin, luštěnin nebo třeba právě pohanky.
A pohanka je další kámen úrazu. Je to skvělá potravina nabitá živinami, ale mnohým lidem nevoní, nechutná a nebo zkrátka a dobře neví, co s ní. Mně nejvíce chutná v kombinaci se zeleninou (pohanku jsem s ní po vyfocení receptu smíchala) a papričkami jalapeňos. Ani mi nepřišlo, že by byla její chuť v této kombinaci nějak výrazná. Doplnila jsem ji dýňovým olejem, který je skvělým zdrojem antioxidantů a kromě toho skvěle chutná.
A jaký je tedy přesný postup?
Na 1 porci potřebujete:
- 125 g čerstvý losos
- 70 g pohanka
- 2 rajčata, 150 g cukety (ideálně ze zahrádky, když je sezóna)
- lžička řepkového oleje
- lžička dýňového oleje
- italské bylinky, jalapeňos, sůl, pepř
Nejprve nakrájejte cuketu na kostičky a osolte ji, aby trochu pustila vodu. Někdy tento krok přeskočím a moc to nevadí, ale je lepší si vzpomenout včas a cuketu si takto připravit. Poté na pánvi rozpalte řepkový olej a osmahněte cuketu ze všech stran. Mezitím si nakrájejte rajčata a přidejte je k cuketě. Směs osolte, opepřete, přidejte italské bylinky (použila jsem hotovou směs koření), jalapeňos (většinou mám nakládané, tentokrát sušené) a promíchejte. Nechte na mírném plameni dojít.
Do osolené vody dejte vařit pohanku, trvá asi 12 minut, než bude hotová. Poté ji slijte a přidejte dýňový olej.
A nakonec jen opečte osoleného lososa, olej není potřeba, protože sám pustí trochu tuku, a proto se nepřipeče. Já upřednostňuji jen prudké opečení tak, aby zůstal losos uvnitř syrový, ale to doporučuji jen u opravdu čerstvých ryb.
A jaké jsou hodnoty?
- 2668 kJ
- 34 g bílkovin
- 63 g sacharidů
- 27 g tuku
- 13 g vlákniny