Ing. Mgr. Veronika Pourová
Specializace: hubnutí, sportovní výživa, přibírání, potravinové alergie a intolerance, výživa v diabetu (CZ/EN)
Jsme tým nutričních terapeutek, které sdílí společnou vizi – předávat zdravý přístup k jídlu a vést širokou veřejnost i jednotlivé klienty k úpravě životního stylu tak, aby byla změna dlouhodobě udržitelná. Rády bychom Vám zároveň představily obor „nutriční terapie“, který patří mezi zdravotnické profese. Všechny z nás studovaly tento obor na lékařské fakultě v Praze nebo v Brně. Od výživových poradců se lišíme nejen vysokoškolským vzděláním, ale také širším polem působnosti – poradíme Vám i s výživou při jednotlivých onemocněních, výživových omezeních nebo třeba v režimu po operaci. Dále se věnujeme sportovní výživě, hubnutí, přibírání i poruchám příjmu potravy.
Zakladatelky Ne hladu, Andrea a Veronika, se znají již od svého dětství. Postupem času se z nich staly nejlepší kamarádky a ve školních lavicích se opět potkaly právě na vysoké škole, když si obě zvolily stejný obor, i když cesta každé z nich vedla trochu jinudy. Psal se rok 2012. Během studia si pak založily blog Ne hladu s cílem vyvracet nejrozšířenější výživové mýty. V té době ještě neexistoval žádný ucelený funkční web, který by tvořili právě nutriční terapeuti, ale bylo o to víc pochybných výživářů, kteří nevycházeli z vědecky podložených informací a sdíleli s veřejností články, které byly často daleko od pravdy. Postupně přibyly i sociální sítě, z nichž nejúspěšnější je dnes Instagram Nehladu, kam přidáváme edukační příspěvky o výživě a všeho kolkem ní. Najít nás můžete i na Facebooku a od roku 2021 vedeme i instagramový účet věnující se výživě dětí Nehladu_deti. Magdaléna se k týmu přidala v roce 2021 a v roce 2023 se přidaly tři nové kolegyně, Natálie, Marijana a Barbora. Se sociálními sítěmi nám pomáhají ještě studentky nutriční terapie Jolana a Lucie.
Specializace: hubnutí, sportovní výživa, přibírání, potravinové alergie a intolerance, výživa v diabetu (CZ/EN)
Specializace: hubnutí, přibírání, poruchy příjmu potravy, potravinové alergie a intolerance (CZ/EN)
Specializace: hubnutí, přibírání, sportovní výživa, poruchy příjmu potravy, potravinové alergie a intolerance (CZ)
Specializace: hubnutí, přibírání, potravinové alergie a intolerance, výživa dětí, výživa těhotných a kojících žen (CZ/EN/SRB/HR)
Specializace: hubnutí, přibírání, potravinové alergie a intolerance, výživa dětí, výživa těhotných a kojících žen (CZ/EN)
Specializace: hubnutí, přibírání, potravinové alergie a intolerance, výživa v diabetu, výživa dětí, výživa těhotných a kojících žen (CZ)
Specializace: psychologické konzultace a poradenství ve vztahu k jídlu a vztahu k tělu, zvládání nároků, emocí a motivace, péče o sebe.
Podrobný medailonek najdete ZDE.
Specializace: hubnutí, přibírání, sportovní výživa, poruchy příjmu potravy, výživa kojících, těhotných a dětí
Lucie Ščotková je absolventkou oboru nutriční terapie na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Dále pokračuje v magisterském studiu na 1. lékařské fakultě UK v oboru nutriční specialista.
Od dětství má vztah ke sportu, 13 let závodně tančila, a to ji přivedlo i k zájmu o výživu. K týmu Ne hladu se přidala v roce 2023 jako brigádnice a od té doby pomáhá i s tvorbou příspěvků na sociální sítě Ne hladu a Ne hladu děti, tvorbou edukačních materiálů a psaní článků. Po roce a úspěšně odchozených praxích v naší poradně se i ona začala věnovat individuálnímu poradenství.
Věnuje se hubnutí, sportovní výživě, výživě těhotných žen a dětí. Ve svých konzultacích uplatňuje i osobní zkušenost s poruchou příjmu potravy v minulosti.
Celý medailonek najdete zde.
Specializace: hubnutí, přibírání, potravinové alergie a intolerance, výživa v diabetu, výživa dětí, výživa těhotných a kojících žen (CZ/EN)
2023 absolvovala studium bakalářského oboru nutriční terapie na Lékařské fakultě Ostravské univerzity
Ke studiu oboru nutriční terapie ji přivedl nezdravý vztah k jídlu i vlastnímu tělu, s nímž se potýkala během dětství a dospívání. Během studia si čím dál více uvědomovala důležitost kvalitních informací založených na důkazech, které by chtěla předávat dále spolu s tím, že se lze plnohodnotně stravovat i bez drastických diet.
Díky studiu získala praxi v nemocnicích na odděleních léčebné výživy, v nutriční poradně, v domově seniorů a měla možnost nahlédnout i pod pokličku školního stravovaní. Ve své závěrečné práci se věnovala tématu záchvatovitého přejídání, svou práci prezentovala na studentské konferenci v Brně pořádané Společností pro výživu.
Po dokončení studia pracovala jako nutriční terapeutka v nemocnici ve Frýdku-Místku na oddělení léčebné výživy.
V příštím roce plánuje nastoupit na magisterský obor nutriční specialista a v nejbližších letech plánuje zahájit psychoterapeutický výcvik.
2023 absolvovala studium bakalářského oboru nutriční terapeut na 3. lékařské fakultě UK
od 2023 studium magisterského oboru nutriční specialista na 1. lékařské fakultě UK
2023-2024 nutriční terapeutka v ambulanci diabetologie a gastroenterologie ResTrial
Již během prvních měsíců studia nutriční terapie na lékařské fakultě si uvědomila, že našla své pravé místo. Svět nutriční terapie ji naprosto okouzlil, a proto se v této oblasti neustále vzdělává, nejen v rámci svého navazujícího magisterského studia. Jejím cílem je pomáhat lidem zlepšovat jejich celkové zdraví prostřednictvím výživy, v čemž čerpá i ze své zkušenosti z ambulance diabetologie a gastroenterologie, kde pracovala jako nutriční terapeutka. Dále se věnuje redukci i nabírání hmotnosti a vlivu výživy na ženské zdraví. Spolupracuje i se sportovci, kterým pomáhá optimalizovat jejich výkon pomocí dobře nastavené stravy. Sportovní výživa je také hlavním tématem její diplomové práce.
Zaměření: Redukce hmotnosti, sportovní výživa, výživa v diabetu a metabolických onemocněních, trávící potíže, potravinové alergie a intolerance, výživa a ženské zdraví
2023 absolvovala studium bakalářského oboru nutriční terapeut na 1. lékařské fakultě UK
od 2023 studium magisterského oboru výživa dětí a dospělých na 1. lékařské fakultě UK
2018-2024 produktový specialista, podpora pro e-shop s doplňky stravy
13 let osobních zkušeností s vegetariánskou a veganskou stravou v minulosti
K výživě se dostala skrze eticko-ekologický rozměr vegetariánství, který ji dovedl k otázce ideální skladby přirozených potravin s doplňky stravy a následně ke studiu nutriční terapie. Se studiem se jí v mnohém změnil pohled na výživu, což vedlo k posilování zdravého přístupu k vlastnímu tělu a duševnímu zdraví. Je pro ni důležité vnímat člověka komplexně z bio-psycho-sociálně-spirituálního pohledu. Během studia získala praxi v lázních, nemocnici a potravinářském provozu. V bakalářské práci se věnovala souvislostem mezi osobnostními rysy a stravovacími návyky, na což by ráda navázala i v diplomové práci.
Zaměření: Vegetariánská a veganská strava, zdravý vztah k jídlu, redukce hmotnosti, výživa a ženské zdraví, doplňky stravy