Kakaová granola

Jak na zdravější granolu?
Granola bývá často bohatší na množství cukru a tuku, a proto pro vás máme jeden odhlehčenější recept, který zvládnete za pár minut z domova. Kombinací může být samozřejmě hned několik a je čistě na vás jaké zvolíte oříšky, semínka či ovoce. Skvěle se hodí třeba na snídani v kombinaci s jogurtem či tvarohem. 

Možná jste si všimli, že kokosový olej na pravidelné zařazování nedoporučujeme pro jeho vysoký obsah nasycených mastných kyseliny. Pokud se ale vyskytuje v nějakém vašem oblíbeném jídle, které si jednou za čas dáte a jinak ve vašem jídelníčku převažují vhodnější zdroje tuku, není potřeba ho z receptu nutně vyřazovat. V této granole je použitý proto, že je pak křupavější.

Ingredience na 10 porcí

  • 400 g ovesné vločky
  • 1,5 ks banán
  • 35 g mandle
  • 35 g kešu ořechy
  • 35 g pekankové ořechy
  • 10 g kakao
  • 20 g lyofilizované jahody
  • 20 g lyofilizované banány
  • 20 ml kokosový olej
  • 40 ml čekankový sirup

Postup

Ve větší míse smícháme vločky, kakao, oříšky a olej. Vidličkou rozmačkáme banán a společně s čekankovým sirupem přimícháme ke směsi. Na plech s pečicím papírem granolu lehce rozprostřeme, není nutné ji uhlazovat. Pečeme v troubě na 180°C po dobu 20-25 minut, v půlce pečení můžeme granolu vařečkou promíchat. Necháme vychladnout a nakonec přimícháme lyofilizované ovoce a skladujeme ve skleněné nádobě.

Hodnoty na 1 porci (cca 70 g):

1088 kJ
7 g bílkovin
32 g sacharidů
10 g tuku

Video recept s postupem najdete -zde-