Kachní játra na cibulce

Játra bychom do svého jídelníčku měli jednou za čas zařadit, protože jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálních látek.
Na 4 porce:
       400g kachních jater
       2 cibule
       20g olivového oleje z 2. lisu
       sůl, pepř, drcený kmín
       320g rýže basmati
       tymián

Nakrájejte cibuli na malé kousky a osmahněte ji na oleji dozlatova.
Játra omyjte, posypte pepřem a kmínem a přidejte je na pánev. Zatím nesolte, aby játra zůstala křehká.
Opečte z obou stran, poté zalijte vodou a nechte pod poklicí dusit 15 minut.
Poté osolte, játra vyjměte a cibuli ve vodě rozmixujte (omáčka se tak zahustí).
Podávejte s rýží, do které přimícháte tymián.
Játra jsou výborným zdrojem řady vitamínů a minerálů, především vitamínu A, D, vitamínů skupiny B a železa. Nedoporučuje se však játra konzumovat příliš často z důvodu, že se v nich ukládají nejen vitamíny, ale i řada toxických látek. Z důvodu vysokého obsahu cholesterolu je nedoporučuji osobám s vyšším krevním tlakem a cholesterolem.
Tento pokrm je vhodným obědem i večeří, pro vyšší obsah bílkovin zařadíme sacharidové svačiny a druhé hlavní jídlo s nižším obsahem bílkovin. Vhodné je doplnit ho zeleninovým salátem s kapkou olivového oleje.
Hodnoty na 1 porci:
       2040 kJ
       27g bílkovin
       69g sacharidů
       11g tuků
       345mg cholesterolu (překročená DDD!)

 

       3g vlákniny