Kachní játra na cibulce

Játra bychom do svého jídelníčku měli jednou za čas zařadit, protože jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálních látek.

 

Na 4 porce:

  •         400g kachních jater
  •         2 cibule
  •         20g olivového oleje z 2. lisu
  •         sůl, pepř, drcený kmín
  •         320g rýže basmati
  •         tymián

 

Postup:

Nakrájejte cibuli na malé kousky a osmahněte ji na oleji dozlatova.
Játra omyjte, posypte pepřem a kmínem a přidejte je na pánev. Zatím nesolte, aby játra zůstala křehká.
Opečte z obou stran, poté zalijte vodou a nechte pod poklicí dusit 15 minut.
Poté osolte, játra vyjměte a cibuli ve vodě rozmixujte (omáčka se tak zahustí).
Podávejte s rýží, do které přimícháte tymián.
Játra jsou výborným zdrojem řady vitamínů a minerálů, především vitamínu A, D, vitamínů skupiny B a železa. Nedoporučuje se však játra konzumovat příliš často z důvodu, že se v nich ukládají nejen vitamíny, ale i řada toxických látek. Z důvodu vysokého obsahu cholesterolu je nedoporučuji osobám s vyšším krevním tlakem a cholesterolem.
Tento pokrm je vhodným obědem i večeří, pro vyšší obsah bílkovin zařadíme sacharidové svačiny a druhé hlavní jídlo s nižším obsahem bílkovin. Vhodné je doplnit ho zeleninovým salátem s kapkou olivového oleje.

 

Hodnoty na 1 porci:

  •         2040 kJ
  •         27g bílkovin
  •         69g sacharidů
  •         11g tuků
  •         345mg cholesterolu (překročená DDD!)
  •         3g vlákniny