Jednoduchá granola bez nadbytečného cukru a tuku

V obchodech najdete plné regály granoly a zapékaného müsli, nicméně ne každý takový výrobek se může pyšnit ideálními nutričními hodnotami. Většinou velkou část jejich složení zaujímá přidaný cukr a tuk. Tyto dvě složky jsou zde, aby dodaly chuť a zároveň zajistily křupavý efekt po upečení. Stejně však jako u pečení různých koláčů, kdy můžeme množství přidaného cukru a tuku snížit minimálně na polovinu oproti původnímu receptu, dokážeme si stejně tak dobře poradit i s nutričními hodnotami u granoly, tedy aby její složení více vyhovovalo zdravému jídelníčku. Proto je tedy celkem fajn, udělat si granolu doma.

Skvěle se hodí třeba na snídani nebo svačinu. Dát si ji můžete například s jogurtem a když přidáte kus ovoce, máte skvělé a vyvážené jídlo. Výhodou je, že Vy jste ti, co určují množství přidaného cukru a tuku. 

SKOŘICOVÁ GRANOLA

Na cca 8 porcí budeme potřebovat:

  • 250 g ovesných vloček
  • 70 g ořechů
  • skořici
  • lžíci ořechového másla
  • 30 g čekankového sirupu
  • 1,5 ks rozmačkaného banánu

Nejprve si předehřejte troubu na 160°C. Poté smíchejte veškeré ingredience dohromady, směs rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby. Pečte cca 15-20 minut na 160°C.
Po vytažení z trouby se Vám může zdát, že granola nebude křupavá, nechte ji proto vychladnout. Pokud jste ji pekli déle, bude pravděpodobně křupavá hned po vychladnutí. Pokud ne, nechte granolu 2 dny doschnout na plechu.

A je hotovo!

Nutriční hodnoty na jednu porci (70 g):

  • 935 kJ
  • 6,5 g bílkovin
  • 28 g sacharidů
  • 9 g tuku
  • 6 g vlákniny