V obchodech najdete plné regály granoly a zapékaného müsli, nicméně ne každý takový výrobek se může pyšnit ideálními nutričními hodnotami. Většinou velkou část jejich složení zaujímá přidaný cukr a tuk. Tyto dvě složky jsou zde, aby dodaly chuť a zároveň zajistily křupavý efekt po upečení. Stejně však jako u pečení různých koláčů, kdy můžeme množství přidaného cukru a tuku snížit minimálně na polovinu oproti původnímu receptu, dokážeme si stejně tak dobře poradit i s nutričními hodnotami u granoly, tedy aby její složení více vyhovovalo zdravému jídelníčku. Proto je tedy celkem fajn, udělat si granolu doma.
Skvěle se hodí třeba na snídani nebo svačinu. Dát si ji můžete například s jogurtem a když přidáte kus ovoce, máte skvělé a vyvážené jídlo. Výhodou je, že Vy jste ti, co určují množství přidaného cukru a tuku.
SKOŘICOVÁ GRANOLA
Na cca 8 porcí budeme potřebovat:
- 250 g ovesných vloček
- 70 g ořechů
- skořici
- lžíci ořechového másla
- 30 g čekankového sirupu
- 1,5 ks rozmačkaného banánu
Nejprve si předehřejte troubu na 160°C. Poté smíchejte veškeré ingredience dohromady, směs rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby. Pečte cca 15-20 minut na 160°C.
Po vytažení z trouby se Vám může zdát, že granola nebude křupavá, nechte ji proto vychladnout. Pokud jste ji pekli déle, bude pravděpodobně křupavá hned po vychladnutí. Pokud ne, nechte granolu 2 dny doschnout na plechu.
A je hotovo!
Nutriční hodnoty na jednu porci (70 g):
- 935 kJ
- 6,5 g bílkovin
- 28 g sacharidů
- 9 g tuku
- 6 g vlákniny