Hovězí burrito

Na 4 porce:
4 tortilla wraps po 60 g
půl cibule
2 stroužky česneku
20 g olivového oleje z 2. lisu
400 g hovězí kýty
30 g černých oliv
120 g rýže basmati
100 g kukuřice
400 g plechovka červených fazolí
400 g plechovka krájených rajčat
salát
200 g zakysané smetany
sůl, pepř, drcený kmín, 2 chili papričky nebo chili koření

Nakrájejte cibuli na malé kousky a společně s prolisovaným česnekem a chili papričkami ji na oleji osmahněte dozlatova.
Přidejte na malé kousky nakrájené hovězí maso, posypte drceným kmínem, osolte, opepřete a za stálého míchání osmahněte.
Přiklopte pánev a na mírném plameni nechte dusit asi 30 minut. Po 30 minutách dejte vařit rýži
Ke směsi přidejte rajčata, fazole a olivy, promíchejte a znovu přiklopte
Po 15 minutách dejte do trouby ohřát tortilla wrap.
Jako první dejte na wrap trochu rýže, poté masovou směs, kukuřici a zakysanou smetanu. Zarolujte a podávejte.
Burrito patří spíše k vydatnějším jídlům, může za to však hlavně vysoký obsah bílkovin. Je proto vhodné zařadit druhé hlavní jídlo spíše zeleninové, případně si nedávat bílkoviny ke svačinám. Kvůli nepatrně vyššímu obsahu tuků se více hodí na oběd, ale to platí hlavně pro redukční jídelníčky. Jedná se o velmi pestrý pokrm, ve kterém najdete celé spektrum esenciálních aminokyselin, a to z rostlinných i živočišných zdrojů. Dále doplníte téměř polovinu doporučené denní dávky vlákniny, což je vzhledem k jejímu nízkému průměrnému příjmu v naší populaci velmi příznivé. Pokud byste chtěli burrito o něco odlehčit, přidejte do něj více zeleniny – třeba rajčat nebo salátu a uberte masa. Počítáno pro ženu 30 let, 165cm, 60kg, která pravidelně lehce sportuje.
 
Hodnoty na 1 porci:
       2932 kJ
       36 g bílkovin
       75 g sacharidů
       25 g tuků
       9 g vlákniny