Na 4 porce:
- 4 tortilla wraps po 60 g
- půl cibule
- 2 stroužky česneku
- 20 g olivového oleje z 2. lisu
- 400 g hovězí kýty
- 30 g černých oliv
- 120 g rýže basmati
- 100 g kukuřice
- 400 g plechovka červených fazolí
- 400 g plechovka krájených rajčat
- salát
- 200 g zakysané smetany
- sůl, pepř, drcený kmín, 2 chili papričky nebo chili koření
Postup:
Nakrájejte cibuli na malé kousky a společně s prolisovaným česnekem a chili papričkami ji na oleji osmahněte dozlatova.Přidejte na malé kousky nakrájené hovězí maso, posypte drceným kmínem, osolte, opepřete a za stálého míchání osmahněte.Přiklopte pánev a na mírném plameni nechte dusit asi 30 minut. Po 30 minutách dejte vařit rýžiKe směsi přidejte rajčata, fazole a olivy, promíchejte a znovu přikloptePo 15 minutách dejte do trouby ohřát tortilla wrap.Jako první dejte na wrap trochu rýže, poté masovou směs, kukuřici a zakysanou smetanu. Zarolujte a podávejte.
Burrito patří spíše k vydatnějším jídlům, může za to však hlavně vysoký obsah bílkovin. Je proto vhodné zařadit druhé hlavní jídlo spíše zeleninové, případně si nedávat bílkoviny ke svačinám. Kvůli nepatrně vyššímu obsahu tuků se více hodí na oběd, ale to platí hlavně pro redukční jídelníčky. Jedná se o velmi pestrý pokrm, ve kterém najdete celé spektrum esenciálních aminokyselin, a to z rostlinných i živočišných zdrojů. Dále doplníte téměř polovinu doporučené denní dávky vlákniny, což je vzhledem k jejímu nízkému průměrnému příjmu v naší populaci velmi příznivé. Pokud byste chtěli burrito o něco odlehčit, přidejte do něj více zeleniny – třeba rajčat nebo salátu a uberte masa. Počítáno pro ženu 30 let, 165cm, 60kg, která pravidelně lehce sportuje.
Hodnoty na 1 porci:
- 2932 kJ
- 36 g bílkovin
- 75 g sacharidů
- 25 g tuků
- 9 g vlákniny