Guacamole – avokádová pomazánka

Potřebujeme:

  • 2 zralá avokáda (měkká, bez hnědých skvrn)
  • 3 tvrdší rajčata
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce nakrájených chilli papriček, zbavených semínek
  • jarní cibulka
  • čerstvý koriandr
  • mořská sůl, pepř

 

Postup:

Rozmačkaná avokáda smícháme s limetkovou šťávou, poté přidáme nakrájená rajčata, cibuli, jarní cibulku, papričky, utřený česnek, nahrubo nasekané lístky koriandru, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Guacamole můžeme podávat jako přílohu k masu, salátu, jako pomazánku s čerstvým pečivem a nebo k nachos, které si zdravěji připravíme z nakrájených tortilla placek, pečených v troubě.

Hodnoty na 1 porci – 60 g guacamole:

  • 338 kJ
  • 1 g Bílkovin
  • 5 g Sacharidů
  • 7 g Tuku
  • 4 g Vlákniny
  • 9 mg Vápníku

 

Hodnoty na 1 porci se 100 g žitného chleba:

  • 1369 kJ
  • 7,5 g Bílkovin
  • 51 g Sacharidů
  • 8 g Tuku
  • 13,5 g Vlákniny