Kapr je neprávem považován za podřadnou rybu, což si nejspíše vysloužil ne úplně vhodnou přípravou na štědrovečerní stůl. Když však vyzkoušíte připravit kapra jinak než jako řízek, možná budete překvapeni jeho chutí, stejně jako jsem byla překvapená já. Když jsme u grilování s přáteli dál probírali recepty s kaprem, zaslechla jsem i názor, že kapr koupený během roku bývá mnohem chutnější než kapr koupený kolem Vánoc. Co je na tom pravdy nevím, ale určitě ho zařadím do jídelníčku častěji.
Na 1 porci:
100 g kapra
kmín, sůl, citron
Příprava je velmi jednoduchá, zvlášť pokud máte z rybárny již připravené porce.
Kapra osolte, posypte kmínem a na rozpálené grilovací pánvi/grilu pečte z každé strany asi 5 minut. Není potřeba olej, kapr je dostatečně tučná ryba.
Pokapejte ho citronem a podávejte např. s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou. Můžete ho také potřít bylinkovým máslem.
Spoustu lidí odmítá jíst kapra z toho důvodu, že obsahuje kosti, které nelze vyndat najednou s páteří, jako třeba u pstruha. Mě velmi nadchla úprava, v jaké jsem si kapra odnesla z rybárny, a to takto vykostěného. V jedné porci jsem pak našla zhruba 3 malinké kůstky, ale i tak jsem se najedla s mnohem větším klidem, než kdybych měla v každém soustu kostí několik. Nejsem si jistá, zda jde o běžnou úpravu, ale věřím, že když rybáře poprosíte, určitě vám kapra takto připraví. Já děkuji firmě Rybárny Praha.
Hodnoty na 1 porci:
443 kJ
16 g bílkovin
6 g tuku
Hodnoty na 1 porci s bramborovou kaší (250 g brambor, 10 g másla, 50 ml mléka):
1808 kJ
25 g bílkovin
53 g sacharidů
15 g tuku
6 g vlákniny
A co vy, jíte kapra nebo raději volíte jiné druhy ryb?