Fazolový „hummus“

Na 5 porcí:
  • 150 g fazolí
  • lžička jedlé sody
  • 30 g tahini (sezamová pasta)
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 15 g olivového oleje
  • čtvrt citronu
  • stroužek česneku
  • chili peperonchini, sůl, pepř

 

Postup:

Fazole dejte přes noc namočit do studené vody.

Druhý den vodu vylijte, natočte novou, přidejte lžičku sody a vařte asi 2 hodiny.
Vylijte vodu a nechte fazole vystydnout.
Rozmixujte fazole s trochou studené vody.
Přidejte tahini, stroužek česneku a slunečnicová semínka, rozmixujte a poté dochuťte podle vlastních preferencí solí, pepřem a chili.
Vymačkejte citron a naposledy zamíchejte směs mixérem.
Před podáváním polijte olivovým olejem.
Pokud pomazánku nespotřebujete hned, polijte ji zbylým olejem, aby neosychala a skladujte v lednici.

 

Jedlá soda se přidává do vody proto, aby se luštěniny rychleji uvařily a poté tolik nenadýmaly. Nevýhodou však zůstává, že soda poškozuje vitamíny skupiny B, proto pokud jste na pravidelné porce luštěnin zvyklí a již vás nenadýmají, sodu omezte. Doporučuji ji nepřidávat, pokud vaříte fazole, které použijete v malém množství jako doplněk jiného jídla.

 

Fazole jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, železa, zinku, vápníku a významného množství vlákniny, které podporuje dobré trávení.

 

Pomazánka se dá použít také jako dip k zelenině a v této formě může být zdravou alternativou „večerního mlsání“ například u televize. Na svačinu jezte pomazánku s kusem celozrnného pečiva a zeleninou.

 

Hodnoty na 1 porci:
  • 843 kJ
  • 9 g bílkovin
  • 20 g sacharidů
  • 9 g tuku
  • 5 g vlákniny

 

Hodnoty na 1 porci se 60 g celozrnného pečiva:
  • 1533 kJ
  • 19 g bílkovin
  • 53 g sacharidů
  • 11 g tuku
  • 11 g vlákniny