Dýňový koláč

Na 16 porcí – velká forma „na pizzu“ (pokud máte menší formu, úměrně uberte ingrediencí)
Na těsto:
  • 150 gpšeničné celozrnné mouky
  • 150 gpšeničné hladké mouky
  • 50 gstudeného másla
  • 30 gřepkového oleje
  • 150 ml studené vody
  • lžíce cukru
  • troška soli
Na náplň:
  • 700 g dýně (já použila máslovou – viz foto)
  • 100 g Gervais original
  • 100 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 70g cukru moučka
  • 60g másla
  • lžíce vanilkového extraktu
  • lžíce skořice
  • kus zázvoru
  • špetka soli
Na ozdobu:
  • zakysaná smetana
  • skořice
  • vlašské ořechy

 

Postup:

Nejprve si připravte těsto. Vařečkou smíchejte oba druhy mouky, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, olej, cukr, sůl a část vody. Poté těsto krátce prohněťte rukama a dejte chladit do lednice zabalené v igelitu.
Mezitím si připravte dýni. Rozčtvrťe ji, zabalte do alobalu a cca 30 minut pečte na 180 °C. Poté ji nechte vychladnout, oloupejte a vydlabejte z ní semínka.
Vyndejte těsto z lednice, vytlačte ho do formy a dejte péct na 180 °C na 10 minut.
Smíchejte Gervais, 100g zakysané smetany, dýni a vše rozmixujte.
Rozmixujte 3 žloutky s moučkovým cukrem a máslem, přidejte ke směsi, přidejte skořici, nastrouhaný zázvor, vanilkový extrakt a špetku soli a smíchejte mixérem.
Ušlehejte bílky a opatrně je vmíchejte.
Vyndejte těsto z trouby, vlijte do něj směs a pečte 45 minut na 180 °C.
Podávejte ozdobené lžící zakysané smetany, skořicí a ořechem. Podle chuti pocukrujte.
Dýně je typickým podzimním plodem a to se projeví i na její všudypřítomné dostupnosti. Využijte proto tuto skvělou sezónu a upečte si ještě lepší koláč. Dýně je skvělým zdrojem beta karotenu, tedy provitaminu A, vitaminu C a draslíku. tento recept nepatří mezi nejdietnější a i když má poměrně nízký obsah cukru, obsahuje více tuku. Hodí se proto spíše na svačinu nebo dezert, kde postačí klasická porce a není nutno si dávat dva kousky, jako na snídani.

 

Hodnoty na 1 porci – 1/16 koláče ozdobeného zakysanou smetanou:

  • 1056 kJ
  • 5 g bílkovin
  • 23 g sacharidů
  • 16 g tuku