Na 16 porcí – velká forma „na pizzu“ (pokud máte menší formu, úměrně uberte ingrediencí)
Na těsto:
- 150 gpšeničné celozrnné mouky
- 150 gpšeničné hladké mouky
- 50 gstudeného másla
- 30 gřepkového oleje
- 150 ml studené vody
- lžíce cukru
- troška soli
Na náplň:
- 700 g dýně (já použila máslovou – viz foto)
- 100 g Gervais original
- 100 g zakysané smetany
- 3 vejce
- 70g cukru moučka
- 60g másla
- lžíce vanilkového extraktu
- lžíce skořice
- kus zázvoru
- špetka soli
Na ozdobu:
- zakysaná smetana
- skořice
- vlašské ořechy
Postup:
Nejprve si připravte těsto. Vařečkou smíchejte oba druhy mouky, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, olej, cukr, sůl a část vody. Poté těsto krátce prohněťte rukama a dejte chladit do lednice zabalené v igelitu.
Mezitím si připravte dýni. Rozčtvrťe ji, zabalte do alobalu a cca 30 minut pečte na 180 °C. Poté ji nechte vychladnout, oloupejte a vydlabejte z ní semínka.
Vyndejte těsto z lednice, vytlačte ho do formy a dejte péct na 180 °C na 10 minut.
Smíchejte Gervais, 100g zakysané smetany, dýni a vše rozmixujte.
Rozmixujte 3 žloutky s moučkovým cukrem a máslem, přidejte ke směsi, přidejte skořici, nastrouhaný zázvor, vanilkový extrakt a špetku soli a smíchejte mixérem.
Ušlehejte bílky a opatrně je vmíchejte.
Vyndejte těsto z trouby, vlijte do něj směs a pečte 45 minut na 180 °C.
Podávejte ozdobené lžící zakysané smetany, skořicí a ořechem. Podle chuti pocukrujte.
Dýně je typickým podzimním plodem a to se projeví i na její všudypřítomné dostupnosti. Využijte proto tuto skvělou sezónu a upečte si ještě lepší koláč. Dýně je skvělým zdrojem beta karotenu, tedy provitaminu A, vitaminu C a draslíku. tento recept nepatří mezi nejdietnější a i když má poměrně nízký obsah cukru, obsahuje více tuku. Hodí se proto spíše na svačinu nebo dezert, kde postačí klasická porce a není nutno si dávat dva kousky, jako na snídani.
Hodnoty na 1 porci – 1/16 koláče ozdobeného zakysanou smetanou:
- 1056 kJ
- 5 g bílkovin
- 23 g sacharidů
- 16 g tuku