Na 8 porcí:
- 500 g dýně
- 150 g brambor
- 100 g cibule
- 50 g mrkev
- 50 g petržel
- 50 g celer
- 30 g olivový olej z 2. lisu
- 120 g červená čočka
- 200 g zakysaná smetana
- kari, sůl, pepř, muškátový oříšek, chili
Postup:
Oloupejte mrkev, petržel a celer a nahrubo je nastrouhejte. Nakrájejte cibuli.
Rozpalte v hrnci olej a zeleninu osmahněte. Po chvíli stáhněte plamen a přikryjte hrnec pokličkou.
Mezitím oloupejte dýni, rozčtvrťte ji a vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na kostičky.
Oloupejte brambory a také je nakrájejte.
Vhoďte brambory a dýni do hrnce, zalijte vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořena a ochuťte kořením. Muškátový oříšek je třeba nastrouhat a použít ho jen malé množství, je velmi intenzivní. Chili dodá polévce netradiční chuť.
Po 10 minutách přisypte červenou čočku a vařte asi ještě 15 minut.
Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem, aby vznikla žádaná konzistence.
Podávejte se zakysanou smetanou a zdobte petrželkou nebo koriandrem.
Dýňová polévka obsahuje oproti jiným polévkám větší množství sacharidů a díky čočce i bílkoviny, může proto postačit jako odpolední svačina. S kouskem pečiva je vhodná jako dopolední přesnídávka nebo lehká večeře. Dýně je významným zdrojem provitaminu A a vitaminu C, dále obsahuje draslík a červená čočka vám dodá významné množství vitaminů skupiny B, především pak B1 a kyseliny listové. Pro doplnění celého spektra esenciálních aminokyselin je vhodné luštěninu kombinovat s obilovinou, v tomto případě s pečivem.
Hodnoty na 1 porci:
- 746 kJ
- 6 g bílkovin
- 21 g sacharidů
- 8 g tuku
- 2 g vlákniny
Hodnoty na 1 porci s 60 g celozrnného rohlíku:
- 1436 kJ
- 11 g bílkovin
- 54 g sacharidů
- 9 g tuku
- 7 g vlákniny