Na 8 porcí:
500 g dýně
150 g brambor
100 g cibule
50 g mrkev
50 g petržel
50 g celer
30 g olivový olej z 2. lisu
120 g červená čočka
200 g zakysaná smetana
kari, sůl, pepř, muškátový oříšek, chili
Oloupejte mrkev, petržel a celer a nahrubo je nastrouhejte. Nakrájejte cibuli.
Rozpalte v hrnci olej a zeleninu osmahněte. Po chvíli stáhněte plamen a přikryjte hrnec pokličkou.
Mezitím oloupejte dýni, rozčtvrťte ji a vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na kostičky.
Oloupejte brambory a také je nakrájejte.
Vhoďte brambory a dýni do hrnce, zalijte vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořena a ochuťte kořením. Muškátový oříšek je třeba nastrouhat a použít ho jen malé množství, je velmi intenzivní. Chili dodá polévce netradiční chuť.
Po 10 minutách přisypte červenou čočku a vařte asi ještě 15 minut.
Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem, aby vznikla žádaná konzistence.
Podávejte se zakysanou smetanou a zdobte petrželkou nebo koriandrem.
Dýňová polévka obsahuje oproti jiným polévkám větší množství sacharidů a díky čočce i bílkoviny, může proto postačit jako odpolední svačina. S kouskem pečiva je vhodná jako dopolední přesnídávka nebo lehká večeře. Dýně je významným zdrojem provitaminu A a vitaminu C, dále obsahuje draslík a červená čočka vám dodá významné množství vitaminů skupiny B, především pak B1 a kyseliny listové. Pro doplnění celého spektra esenciálních aminokyselin je vhodné luštěninu kombinovat s obilovinou, v tomto případě s pečivem.
Hodnoty na 1 porci:
746 kJ
6 g bílkovin
21 g sacharidů
8 g tuku
2 g vlákniny
Hodnoty na 1 porci s 60 g celozrnného rohlíku:
1436 kJ
11 g bílkovin
54 g sacharidů
9 g tuku
7 g vlákniny