Sacharidy jsou pro lidský organismus zdrojem energie, jeden gram představuje 17 kJ a ve stravě by měly zastupovat celkem 55-60 %. Nejsou ale sacharidy jako sacharidy, je důležité vědět, které jsou pro naše tělo prospěšné více a které méně.
Sacharidy se skládají z cukerných jednotek a podle jejich počtu se dělí do jednotlivých skupin. Sacharidy, které obsahují pouze jednu cukernou jednotku, se nazývají monosacharidy. Ze 2-10 jednotek se skládají tzv. oligosacharidy, z nichž nejznámější jsou disacharidy, skládající se ze dvou monosacharidů. Tyto dvě skupiny se často označují jako jednoduché sacharidy nebo neodborně cukry. A nakonec polysacharidy, které se skládají z 10 až stovek monosacharidů. Polysacharidy se také často označují jako komplexní nebo složené.
Jednoduché sacharidy – mono a oligo
Nejčastěji je konzumujeme ve formě sladkostí, zákusků, sladkých limonád, sušenek, zmrzlin, bílého a sladkého pečiva. Dále například v pufovaných výrobcích, což jsou třeba rýžové chlebíčky, které jsou často nesprávně považovány za potravinu zdravější než pečivo. Jednoduché sacharidy by v jídelníčku měly sloužit pouze jako občasné zpestření. Jsou rychlým zdrojem energie, proto například sportovci v průběhu závodu konzumují hroznový cukr (glukóza), ovocný cukr (fruktóza) nebo řepný cukr (sacharóza). Energii sice dodají ze všech sacharidů nejrychleji, ale vydrží nám nejkratší dobu. Brzy přijde opět únava, hlad a velmi známé chutě na sladké. Děje se tak proto, že jednoduché sacharidy mají vysoký glykemický index (nad 70 ), což znamená, že po jejich konzumaci rychle vzroste hladina cukru v krvi. Dochází tak k rychlejšímu a méně efektivnímu využití přijatých sacharidů. To v první řadě způsobí zmíněnou únavu a chutě na sladké, také je to ale rizikový faktor pro vznik nadváhy a cukrovky.
Polysacharidy
Dobrým zdrojem polysacharidů jsou obiloviny, například rýže (ideálně neloupaná), ovesné a jiné vločky, celozrnné těstoviny a špagety, celozrnné pečivo, brambory, luštěniny. K polysacharidům se řadí i vláknina, která je v největším množství obsažena právě ve vločkách, celozrnném pečivu, ovoci a zelenině. Je nezbytná pro správné trávení potravy, pomáhá s pocitem nasycení, podílí se na snižování hladiny cholesterolu, váže na sebe toxické látky a slouží jako živina pro mikrobiální flóru v trávicím traktu. Tím významně přispívá k prevenci trávících potíží, obezity, cukrovky, srdečních onemocnění a rakoviny. Denní množství vlákniny by se mělo pohybovat kolem 30 g. Polysacharidy mají nižsí glykemický index, což znamená, že nás nasytí na delší dobu, nezpůsobí chutě na sladké a dodají energii, která vydrží déle. Proto bychom měli dbát na to, abychom ve stravě přijímali sacharidy zejména z těchto zdrojů.