Neodolatelnou potřebu dát si kus čokolády, zákusek nebo něco pořádně sladkého měl asi kde kdo. Málo koho ale napadne jít si v takové chvíli připravit chleba s lučinou a misku zeleniny. Tělu totiž dochází cukr a žádá si jeho nejrychlejší možný zdroj.
Jak vlastně vznikají chutě na sladké? Náš mozek potřebuje glukózu, aby mohl normálně fungovat. Nejjednodušší způsob, jak získat glukózu, je sníst cukr nebo jinou potravinu, kde je ve větším množství obsažen. Tím si prudce zvýšíme hladinu krevního cukru, tedy glykémii. Protože je však cukr velmi rychle stravitelný, glykémie nám po chvíli opět klesne a my dostaneme hlad. Nebo chuť na další sladkosti. Nemusíme však konzumovat kostky cukru, aby náš mozek pracoval – pokud budeme cca po 3 hodinách přijímat komplexní sacharidy, tedy celozrnné pečivo, obiloviny, těstoviny, vločky a další jejich zdroje, bude si tělo ze složitých sacharidů pozvolna vyrábět jednoduché a mozek tak bude mít konstantní příjem glukózy. Jestliže sacharidy delší dobu nedodáme nebo jich zkonzumujeme jen malé množství, mozek si bude žádat svou glukózu. A protože tělo ho poslechne, bude si žádat cukr.
Podobná situace nastává po sportu nebo jiné fyzické aktivitě. Pracující svaly spotřebují glykogen – tedy zásobní formu glukózy – který si tělo syntetizuje po jídle. Po skončení pohybu tělu tato zásoba chybí a je potřeba ji obnovit, proto je důležité rychle doplnit sacharidy a až potom myslet na ostatní složky výživy, jako jsou třeba bílkoviny. Jen zkuste jít po hodině v posilovně nakupovat potraviny a uvidíte, že budete mít mnohem větší chuť na všechny možné sladkosti, než kdybyste se předtím najedli.
Chutě na sladké vznikají fyziologicky z nesprávné výživy, výjimečně mohou být psychického původu. Je však třeba myslet na to, že člověk, který pracuje hlavou, třeba manažer nebo student o zkouškovém období, má také zvýšenou potřebu sacharidů, i když pohybu zrovna moc nedá, a je nutné ji nezaměňovat s psychickou touhou po sladkém. Většinou pomůže zaměřit se právě na dostatečný a pravidelný příjem sacharidů a nešidit přílohy, k svačinám jíst pečivo nebo třeba ovesné vločky s jogurtem a naopak mírně snížit příjem tuků, které se spotřebovávají hlavně při fyzické aktivitě.