Volba studené nebo teplé večeře je čistě na Vás a dost se odvíjí například od ročního období nebo od času, který (ne)máme na přípravu jídla. V zimě a na podzim často saháme po teplých jídlech, třeba po polévkách, v létě si naopak raději uděláme studený salát. Po studeném jídle pak často saháme i v případě, že nemáme tolik času na přípravu. Ani jedno však není špatně a je nejlepší řídit se dle chuti.
Každopádně ať už budeme sahat po teplém nebo studeném jídle, vždy je důležité myslet na vyváženost a pestrost. Pokud se vracíte pozdě večer domů a míváte chuť si udělat maximálně obložené pečivo, zkuste být trošku kreativní a vyměňte kus pečiva se šunkou a sýrem třeba za kus pečiva s koprovou pomazánkou a uzeným lososem. Možná vám i vaše chuťové pohárky poděkují za změnu.
Chléb s KOPROVOU pomazánkou a UZENÝM LOSOSEM
• 100 g žitný chléb
• 40 g uzený losos
• 30 g ricotta
• 40 g polotučný tvaroh
• kopr
• sůl
• černá sezamová semínka
Ricottu, tvaroh, sůl, kopr a semínka smícháte dohromady, namažete na chléb a přidáte uzeného lososa. K tomu si pak můžete udělat například salátek z rukoly a mrkve. Za 5 minut máte hotovo.
Hodnoty na 1 porci:
• 1 600 kJ
• 24 g bílkovin
• 58 g sacharidů
• 11 g tuku