Na 1 quiche potřebujete:
Na těsto:
- 70 g jemně mletých ovesných vloček
- 75 g žitné celozrnné mouky
- 35 g pšeničné celozrnné mouky
- 20 g másla
- 3 lžíce olivového oleje (21g)
- 1/2 lžíce soli
Na náplň:
Nejprve si zpracujte těsto. Ovesné vločky smíchejte s ostatními moukami a solí, pak přidejte máslo, olej, trochu vody a rukama důkladně zpracujte v křehké těsto. Poté ho zabalte do fólie a nechte v lednici odležet. Mezitím si připravíte náplň. Chřest důkladně očistěte a nakrájejte na zhruba 2-3cm kousky (s většími by se koláč špatně porcoval) a povařte v lehce osolené vodě zhruba 3-4 minuty, poté zchlaďte studenou vodou. Cuketu nakrájejte na tenké proužky. Vejce vyšlehejte v mléku, opepřete, přidejte nastrouhaný parmezán, přimíchejte cuketu a chřest. Vyndejte těsto z lednice, rozválejte ho na placku a přendejte do formy/zapékací mísy. Pokud se těsto trhá a nejde rozválet na celou plochu, rozprostřete ho po formě prsty tak, abyste vytvořili zhruba 1cm vysoký okraj. Těsto rovnoměrně poklaďte plátky prosciutta a zalijte směsí vajec, mléka, cukety a chřestu. Pečte 45-50 minut v troubě vyhřáté na 180°.
Zelený chřest obsahuje vysoké množství vitamínu C, E a zejména kyseliny listové, která účinkuje preventivně před vznikem cévních chorob. Obsahuje také některé minerální látky, například draslík a zinek. Navíc má nízkou energetickou hodnotu.
Koláč (1/8) se hodí zejména jako svačina, jak odpolední, tak dopolední. Výborný je samozřejmě i k snídani nebo k večeři, ale abychom dosáhli požadované energetické hodnoty, měli bychom zkonzumovat 1/4 celého koláče, což by nebylo vhodné vzhledem k obsahu tuku. Nicméně v odlehčený den, kdy vám stačí k obědu či večeři něco menšího, můžete zvolit 1/8 quiche například v kombinaci s polévkou nebo salátem.
Hodnoty na 1/8 quiche:
- 865 kJ
- 11 g Bílkovin
- 17 g Sacharidů
- Z toho cukry 2 g
- 11 g Tuku
- Z toho nasycené mastné kyseliny 1,5 g
- 48 mg Cholesterolu
- 2,3 g Vlákniny
- 175 mg Vápníku