Na 1 porci potřebujeme:
- 200g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
- 2 lžíce medu
- 200g bílého jogurtu s 2,5% tuku
- 50ml vody
- 2 vejce
- 50 ml oleje (já použila řepkový)
- 1 prášek do pečiva
- 2-3 jablka
- hrst ořechů dle chuti (já použila cca 35g vlašských a para)
Na drobenku:
- 40g změklého másla
- 30g krupicového cukru
- 50g jakékoli celozrnné nebo polohrubé mouky
Postup:
Smícháme med s cukrem, pak přilejeme olej, vodu, jogurt a promícháme.
Postupně přisypeme mouku a prášek do pečiva, hrst nasekaných ořechů a promícháme do hladka.
Těsto vylijeme na dobře vymazaný a moukou vysypaný plech nebo do dortové formy.
Poklademe plátky jablek zbavených slupky, posypeme drobenkou a na ozdobu můžeme přidat pár nasekaných ořechů.
Pečeme na 170° po dobu 35 minut.
Tento koláč je ideální ke svačině, jak dopolední, či odpolední. Obsahuje lehce větší množství tuku, ale jsou to převážně tuky zdravé, nenasycené, které ke zdraví potřebujeme. V tomto receptu pocházejí z velké části z ořechů, proto již není potřeba ořechy dál konzumovat během dne. Koláč je vhodný také ke snídani, ke které ale zvolíme větší porci (1/6 celého koláče) nebo jej doplníme čerstvým ovocem či sklenicí 100% džusu.
TIP: Pokud používáme řepkový olej s charakteristickou vůni, která nemusí všem vyhovovat, můžeme do těsta přidat pár kapek vanilkového, skořicového či kokosového aroma. Strouhaný kokos můžeme přidat místo části mouky do drobenky.
Hodnoty na 1 porci ( 1/8 celého koláče, jako na obrázku)
- 1 365 kJ
- 7 g bílkovin
- 39 g sacharidů
- 15 g tuku
- 6 g vlákniny
- 88 mg vápníku