Celozrnný koláč s jablky a ořechy

Na 1 porci potřebujeme:

  • 200g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
  • 2 lžíce medu
  • 200g bílého jogurtu s 2,5% tuku
  • 50ml vody
  • 2 vejce
  • 50 ml oleje (já použila řepkový)
  • 1 prášek do pečiva
  • 2-3 jablka
  • hrst ořechů dle chuti (já použila cca 35g vlašských a para)

Na drobenku:

  • 40g změklého másla
  • 30g krupicového cukru
  • 50g jakékoli celozrnné nebo polohrubé mouky

 

Postup:

Smícháme med s cukrem, pak přilejeme olej, vodu, jogurt a promícháme.

Postupně přisypeme mouku a prášek do pečiva, hrst nasekaných ořechů a promícháme do hladka.

Těsto vylijeme na dobře vymazaný a moukou vysypaný plech nebo do dortové formy.

Poklademe plátky jablek zbavených slupky, posypeme drobenkou a na ozdobu můžeme přidat pár nasekaných ořechů.

Pečeme na 170° po dobu 35 minut.

Tento koláč je ideální ke svačině, jak dopolední, či odpolední. Obsahuje lehce větší množství tuku, ale jsou to převážně tuky zdravé, nenasycené, které ke zdraví potřebujeme. V tomto receptu pocházejí z velké části z ořechů, proto již není potřeba ořechy dál konzumovat během dne. Koláč je vhodný také ke snídani, ke které ale zvolíme větší porci (1/6 celého koláče) nebo jej doplníme čerstvým ovocem či sklenicí 100% džusu.

TIP: Pokud používáme řepkový olej s charakteristickou vůni, která nemusí všem vyhovovat, můžeme do těsta přidat pár kapek vanilkového, skořicového či kokosového aroma. Strouhaný kokos můžeme přidat místo části mouky do drobenky.

Hodnoty na 1 porci ( 1/8 celého koláče, jako na obrázku)

  • 1 365 kJ
  • 7 g bílkovin
  • 39 g sacharidů
  • 15 g tuku
  • 6 g vlákniny
  • 88 mg vápníku