Burákové máslo

Potřebujeme:
  • 200 g vyloupaných (nepražených a nesolených) arašídů
  • 20 g olivového oleje
  • podle chuti sůl, já ji nedávám

 

Postup:
Buráky s olejem (a solí) rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

 

Hodnoty na celé množství, které vyrobíme, jsou:
  • 5714 kJ
  • 40 g bílkovin
  • 47 g sacharidů
  • 107 g tuků
  • 12 g vlákniny

 

Pokud si s 35 g burákového másla namažeme celozrnnou bagetu (60 g) a přidáme ještě 10 g 100% ovocné pomazánky, dostaneme vhodnou svačinu s těmito hodnotami:
  • 1744 kJ
  • 7 g bílkovin
  • 44 g sacharidů
  • 20 g tuků
  • 7 g vlákniny

 

Kvůli vyššímu obsahu tuků doporučuji jíst ho spíše dopoledne, můžeme přidat i do různých ovesných nebo krupicových kaší pro zlepšení chuti, pamatujme však, že i když je to velmi vhodný zdroj tuků, obsahuje 50 % tuku, takže s ním spíše šetřeme. Při redukci mažeme na pečivo menší množství, než je zde uvedené, což někomu nemusí chutnat, takže je lepší ho přidávat spíše do kaše. Výborné je i na namazání lívanců v kombinaci s ovocnou pomazánkou, banánem a tvarohem.