Potřebujeme:
- 200 g vyloupaných (nepražených a nesolených) arašídů
- 20 g olivového oleje
- podle chuti sůl, já ji nedávám
Postup:
Buráky s olejem (a solí) rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
Hodnoty na celé množství, které vyrobíme, jsou:
- 5714 kJ
- 40 g bílkovin
- 47 g sacharidů
- 107 g tuků
- 12 g vlákniny
Pokud si s 35 g burákového másla namažeme celozrnnou bagetu (60 g) a přidáme ještě 10 g 100% ovocné pomazánky, dostaneme vhodnou svačinu s těmito hodnotami:
- 1744 kJ
- 7 g bílkovin
- 44 g sacharidů
- 20 g tuků
- 7 g vlákniny
Kvůli vyššímu obsahu tuků doporučuji jíst ho spíše dopoledne, můžeme přidat i do různých ovesných nebo krupicových kaší pro zlepšení chuti, pamatujme však, že i když je to velmi vhodný zdroj tuků, obsahuje 50 % tuku, takže s ním spíše šetřeme. Při redukci mažeme na pečivo menší množství, než je zde uvedené, což někomu nemusí chutnat, takže je lepší ho přidávat spíše do kaše. Výborné je i na namazání lívanců v kombinaci s ovocnou pomazánkou, banánem a tvarohem.