Na 2 porce:
- 300 g batátů
- 160 g cukety
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- kousek zázvoru (nebo 1 lžička sušeného zázvoru)
- 70 ml kokosového mléka
- kari koření (nebo kari pasta), 1 chilli paprička, sůl, pepř, koriandr
- zeleninový vývar
- lžíce oleje (olivový rafinovaný, řepkový)
Postup:
Batáty oloupeme a nakrájíme spolu s cuketou na středně velké kostky. Na oleji lehce orestujeme pokrájený stroužek česneku, cibuli, chilli papričku a zázvor. Přidáme batáty a cuketu, posypeme zhruba 2 lžičkami kari koření, nebo přidáme kari pastu (1 lžíci) a společně restujeme asi 2 minuty. Poté přilijeme vývar tak, aby vše bylo cca 2 cm pod hladinou, osolíme, opepříme a vaříme dalších 15 minut. Po 15 minutách polévku do hladka rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme kokosové mléko a na závěr můžeme ozdobit opraženými semínky (dýňová, slunečnicová, pinie…) nebo oříšky, např. kešu. Ozdobíme posekaným čerstvým koriandrem.
Porce batátové polévky obsahuje více sacharidů, než jiné druhy polévek, proto se příliš nehodí jako první chod před hlavním jídlem, ale například jako odpolední svačina. Po doplnění kouskem pečiva, například 60 g celozrnného rohlíku, je vhodná například jako lehká večeře. Porci polévky se 100 g pečiva je možné zařadit i jako hlavní jídlo, ale spíše ve dny, kdy máme méně sacharidů a naopak dostatek bílkovin.
Batáty mají jasně oranžovou barvu díky obsahu karotenů, které působí preventivně před vznikem aterosklerózy, některých druhů rakoviny a očních chorob. Obsahují také velké množství draslíku, vitamínu B6, C a rostlinných sterolů, které napomáhají ke snížení hladiny cholesterolu.
Hodnoty na 1 porci:
- 889 kJ
- 4 g Bílkovin
- 34 g Sacharidů
- 8 g Tuku
- 5 g Vlákniny
Hodnoty na 1 porci se 60 g celozrnného rohlíku:
- 1606 kJ
- 10 g Bílkovin
- 67g Sacharidů
- 9 g Tuku
- 10 g Vlákniny
Hodnoty na 1 porci se 100 g žitného chleba:
- 1890 kJ
- 12 g Bílkovin
- 82 g Sacharidů
- 9 g Tuku
- 15 g Vlákniny