Aperitivo moment – variace rybích předkrmů

Možná jste už zaregistrovali, že letos opět probíhá soutěž pro všechny foodblogy – Aperitivo moment. I my jsme se rozhodly se zúčastnit, a protože jsme velké fanynky ryb a mořských plodů, připravily jsme si pro vás variaci předkrmů právě na toto téma.

Chobotnice s grilovanou zeleninou a citronovou zálivkou

Na 2 porce:
1 chobotnice (cca 400 g)
1 šalotka
1 větší mrkev
čerstvý libeček
1 batáta
hrst fazolových lusků
cherry rajčata
1 houba (např. shitake)
rafinovaný olivový olej
panenský olivový olej
balsamico ocet
sůl, pepř
citronová kůra

Nejprve si připravte chobotnici. V rybárně ji koupíte chlazenou, která může a nemusí být vyčištěná. Pokud není, postupujte podle tohoto videa – je to jednoduché a trvá to chvilku:
Pokud jste pořídili již vyčištěnou chobotnici, pouze ji naklepte paličkou na maso – ukázka je též ve videu.
Dejte vařit vodu do velkého hrnce, aby se chobotnice mohla ponořit celá. Do vody na jemno nakrájejte šalotku, půl mrkve a natrhejte libeček.
Až se bude voda vařit, ztlumte plamen, chobotnici chyťte za hlavu a několikrát pomalu namáčejte chapadla do vroucí vody, aby se hezky zkroutila. 
Vařte chobotnici do té doby, než půjde nožíkem oddělit tmavá kůže od světlého masa. 300g chobotnice trvá asi 20 minut, 400g chobotnice půl hodiny.
Chobotnici vyjměte z vody a nechte chvilku vychladnout.

Mezitím připravte batátové pyré. Oloupanou a na kostky nakrájenou batátu vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 15 minut do změknutí.
Poté slijte vodu, přidejte lžíci panenského olivového oleje, osolte a rozmixujte tyčovým mixérem.

Připravte si grilovanou zeleninu. Fazolky, rajčata a houbu omyjte.
Rozpalte na grilovací pánvi rafinovaný olivový olej.
Zbylou půlku mrkve podélně rozčtvrťte, houbu nakrájejte na plátky a veškerou zeleninu posypte oblíbeným kořením. Já používám pikantní směs na zeleninu z arabského obchůdku.
Mrkev, fazolky, houbu a rajčata ogrilujte na pánvi.
Z chobotnice odkrojte zakroucené části chapadel a též je ogrilujte.

Zálivku vytvoříte smícháním 1 lžíce panenského olivového oleje a 1 lžíce balsamica s půlkou lžičky citronové kůry, troškou soli a čerstvě namletým pepřem.

Posledním krokem je zdobení na talíř.
Kuchyňskou stěrkou naberte batátové pyré a rozetřete ho na plochu.
Pokládejte vedle sebe fazolky a mrkev. Na ně položte chapadla.
Ozdobte citronem, libečkem, rajčaty a houbami.
Nakonec zalijte pokrm zálivkou a servírujte.


Batátové chipsy s tuňákem

Na 6 ks:
150 g tuňáka
1 delší a užší batáta
rafinovaný olivový olej (vhodný pro tepelnou úpravu)
trs ředkviček
2 lžíce světlých sezamových semínek
2 lžíce tmavých sezamových semínek
kousek avokáda
mrkev na ozdobu
sůl
Z tuňáka vyřízněte hranol o šířce asi 4 cm a výšce 2 cm. Čím bude delší, tím více plátků z něj nakrájíte.
Tuňáka jemně pomažte měkkým avokádem, aby se na něj dobře lepila semínka.
Sezamová semínka smíchejte v misce a obalte v nich tuňáka.
Osmahněte tuňáka na rozpáleném rafinovaném olivovém oleji z každé strany 1-2 minuty.
Poté tuňáka nakrájejte ostrým nožem na plátky.
Připravte si batátové chipsy. Oloupejte a na plátky nakrájejte batátu. Abyste měli pravidelná kolečka, vykrojte je vykrajovátkem.
Batáty osmahněte na rafinovaném olivovém oleji z každé strany asi 5 minut. Poté je osolte a nechte vychladnout.
Nastrouhejte ředkvičku a mrkev na ozdobu. Na plátek batáty dejte lžičku strouhané ředkvičky, položte plátek tuňáka a ozdobte mrkví.

Opečená cuketa s krémovým sýrem, krevetou a mangovým pyré

Na 3 ks:
6 tygřích krevet
půlka menší cukety
60 g philadelphie bez příchuti
50 g gervais bez příchuti
mangové pyré z 1/4 manga (stačí dobře rozmixovat)
čerstvý kopr a bazalka
rafinovaný olivový olej
sezamový olej
1 stroužek česneku
zázvor (čerstvý nebo mletý)
chilli papričky
sůl, pepř

Nejprve si nakrájejte na plátky cuketu, lehce posypte solí a nechte „vyplakat“. Poté si v mističce smíchejte lžičku olivového oleje, 1/2 stroužku česneku, pepř, promíchejte s plátky cukety a lehce ji opečte z obou stran na pánvi nebo na grilu.
Dále si připravte krémový sýr. Smíchejte philadelphii s gervais, přidejte nasekaný kopr a bazalku, lehce dosolte a opepřete. Dochuťte kapkou sezamového oleje, důkladně promíchejte a dejte odležet do ledničky.
Mezitím si oloupejte krevety. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte prolisovaný česnek (půl stroužku stačí), špetku mletého zázvoru (nebo půl lžičky čerstvého a na jemno strouhaného) a na drobno nakrájenou chilli papričku. Přidejte loupané krevety a zprudka je opečte, zhruba minutu a půl z každé strany.

Na plátky cukety navrstvěte smetanový sýr – nejlépe poslouží zdobička na krém s širším nástavcem. Ozdobte dvěma krevetami, které na závěr přelijte mangovým pyré.
Výborná je i opečená cuketa se smetanovým sýrem a uzeným lososem. Postup zůstává stejný, pouze místo krevety použijte lososa a ozdobte třeba kouskem citrónu.

K pití jsme připravily osvědčenou klasiku – Aperol spritz. Ledovou tříšť jsme přelily 3 díly prosseca, 1 dílem sody a na závěr 2 díly Aperolu a drink jsme ozdobily pomerančem.