Jidáše

na 20 jidášků budete potřebovat:

  • 450 g celozrnné špaldové jemně mleté mouky + 1 lžíce do kvásku
  • 100 ml polotučného mléka + 2 lžíce do kvásku
  • 100 ml smetany s 12 % tuku
  • 2 žloutky + bílek na potření
  • 60 g másla
  • 50 g cukru + 10 g do kvásku
  • kůra z jednoho citronu
  • 30 g droždí
  • velká špetka soli
  • velká špetka muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky kardamomu

Na potření:  

  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • případně rozinky/oříšky

Nejprve nechte vzejít kvásek (droždí, trochu mléka, lžíce mouky a cukru), pak smíchejte mouku, cukr, sůl, koření, nakonec žloutky, mléko smíchané se smetanou a rozpuštěným máslem (vlažné) a nakonec vzešlý kvásek. Vypracujte těsto a nechte jej ještě hodinu až hodinu a půl kynout přikryté utěrkou. Potom vytvarujte požadované tvary, dejte je na pečící papír na pekáč, ozdobte rozinkami/oříšky a nechte přikryté ještě 20 minut kynout. Poté je potřete bílkem a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C 10 minut. Ještě horké je pomažte rozpuštěným medem s citrónem.

Já jidáše nejraději jím s tvarohem, marmeládou/čekankovým sirupem/medem a špetkou soli

Hodnoty na 1 kousek:
551 kJ, 4 g B, 17 g S, 4 g T