Než jsem se rozhodla přidat tento recept, ptala jsem se sama sebe, jestli je to vůbec nutné, když je příprava tohoto jídla tak jednoduchá. Třeba ale někomu poslouží jako inspirace v období grilování, a ještě mu pomůže se nepřejíst jen masem a klobásami, což je typická neřest na grilovačkách.
Potřebujete:
40 g instantní polenty
100 g uzeného tofu (zde z DM)
1 portobello steakový žampion
chřest
10 g řepkový olej
5 g olivový olej
sůl, pepř
Nejprve osolte polentu a zalijte ji dostatečným množstvím horké vody, na 40 g klidně 400 ml horké vody. (Proto je gramáž přílohy nižší, než si běžně dávám, polenta hodně nabude a větší porci bych nesnědla. Využijte polentu třeba pokud jste zvyklí na velké porce, a po jejich zmenšení máte hlad.) Nechte ji 10 minut stát.
Na pánvi rozpalte řepkový olej. Tofu, chřest i portobello žampion osolte, opepřete a osmahněte na oleji. Je možné, že chřest bude potřebovat o něco déle než zampion a tofu, takže pokud bude stále tvrdý, odeberte vše ostatní a chřest zalijte horkou vodou a nechte ji chvilku odpařit.
Servírujte jako na fotce, polentu můžete ještě zakápnout olivovým olejem.
Hodnoty na 1 porci:
1580 kJ
25 g bílkovin
35 g sacharidů
19 g tuku
8 g vlákniny