Hráškový dip je snad ten nejjednodušší, který znám a věřím, že spoustu z vás má doma běžně všechny potřebné ingredience. A pokud ne, vyplatí se je doplnit pro případ, že vás třeba překvapí návštěva nebo nebudete vědět, čím namazat pečivo nebo co si dát večer k televizi k tyčinkám Crispins, které doporučujeme jako zdravější alternativu různých slaných tyčinek a nachos.
Hodí se také do tortilly, jako dip k masu a bramborám nebo jen tak namazaný na pečivo – dokonce je ještě fotogeničtější než avokádo, ale tuku má o mnoho méně.
Na cca 10 porcí potřebujete:
- 500 g mraženého hrášku
- 50 g másla nebo 40 g olivového oleje
- 200 ml silného mátového čaje
- sůl, pepř
Nejprve uvařte mátový čaj a nechte ho louhovat. Jde o poněkud zvláštní ingredienci, ale hrášek s mátou se v receptech kombinují běžně a mátový čaj je za mě nejlepší způsob, jak dip opravdu výrazně ochutit, aniž by máta v receptu po mixování zhořkla.
Hrášek na mírném plameni orestujte na másle nebo na olivovém oleji. Jsou použity tuky, které se tolik nehodí pro tepelnou úpravu, jde však jen o to, aby se mražený hrášek trochu zahřál, nemusíte ho vůbec dlouze smažit, takže máslo ani olivový olej neutrpí žádnou újmu.
Přidejte zhruba půl lžičky soli a pepř podle chuti. Zalijte mátovým čajem (raději čaj přidávejte postupně kvůli konzistenci) a rozmixujte.
Hotovo!
Hodnoty na celý dip:
- 3462 kJ
- 29 g bílkovin
- 83 g sacharidů
- 41 g tuku
- 30 g vlákniny