Dětská šunka
Přijde vám, že co je určené pro děti, by mělo být zdravé, takže si radši připlatíte pár korun za dětskou šunku, než abyste si koupili obyčejnou? Na rozdíl od potravin určeným kojencům však neexistují žádné předpisy pro potraviny pro děti, a tak si výrobci mohou napsat tvrzení „vhodné pro děti“ kam chtějí, a to i na šunku s vysokým obsahem soli, glutamátu sodného, dusitanů nebo fosfátů, jejichž nadměrný obsah škodí zejména malým dětem. Dospělý by si obsah soli a glutamátu měl hlídat především, pokud má problémy s vysokým tlakem a cholesterolem v krvi. Mnohem lepší je řídit se jakostní třídou šunky a obsahem masa. Nejkvalitnější je šunka nejvyšší jakosti, která má minimálně 16% svalových bílkovin a většinou se pyšní obsahem masa nad 90%. O něco horší, stále však relativně kvalitní je šunka výběrová, s minimem 13% svalových bílkovin. Ve složení najdete obvykle obsah masa nad 80%. Šunku standard s min. 10% a konzumní s min.7% svalových bílkovin již nedoporučuji kupovat, protože obsah masa se pohybuje jen kolem 40-60%, což je zhruba polovina. Zbylou polovinu bude pravděpodobně tvořit voda, látky vážící vodu, sójová mouka, ochucovadla, barviva a najde se i šunka s obsahem cukru. Jakostní třídu se dozvíte z názvu šunky, obsah masa pak najdete ve složení. Zpravidla platí, že čím kratší složení, tím lépe, šunka s deseti ingrediencemi je podezřelá. A že je kvalitní šunka drahá? Jen si spočítejte, za co skutečně platíte, pokud koupíte šunku s 50% nebo s 90% masa – určitě chcete platit jen za maso. Navíc nemusíte kupovat balenou šunku, ale stačí zajít za vaším oblíbeným řezníkem a zeptat se ho na jakostní třídu. Máte právo se ji dozvědět a pokud bude vyhovující, za pultovou šunku zpravidla zaplatíte méně než za balenou.
Zapékané müsli
Dočetli jste se, že snídat müsli je zdravé, a tak jím nahradíte svůj tradiční chleba s máslem a džemem. A které müsli je nejchutnější? No přece zapékané, plné sušeného ovoce a čokolády. Vážně jste si tím ale pomohli? Kalorická hodnota u 100g namazaného chleba bude téměř stejná jako u 80g müsli s mlékem. V müsli však přijmete mnohem více cukru (nachází se v sušeném ovoci, čokoládě i v samotné směsi, která se pro atraktivnější chuť ještě přislazuje) a nasycených mastných kyselin. Zpravidla se zapéká s rostlinným olejem, jehož přesný druh nebývá uveden, ale můžete si být téměř jisti, že se jedná o levný palmový olej, který se svým složením a poměrem mastných kyselin řadí k těm nejméně vhodným. Navíc pokud si přečtete složení, kromě očekávaných vloček, ovoce a čokolády na něm naleznete třeba pšeničnou, rýžovou i kukuřičnou mouku, kukuřičný škrob nebo glukózo-fruktózový sirup. Naprosto zbytečné ingredience, které akorát zvyšují glykemický index potraviny a vám tak bude rychleji kolísat hladina krevního cukru. Pokud chcete opravdu snídat zdravě, pořiďte si müsli sypané, ve kterém se nachází kromě sušeného ovoce také ořechy nebo semínka. Případně můžete vyzkoušet ovesnou kaši s mlékem nebo jogurtem, do které si nakrájíte
čerstvé ovoce.
Rýžové chlebíčky
Najdete je ve všech zdravých výživách, na obalu se dočtete, že se jedná o vhodnou svačinu plnou vitamínů, jejíž největší výhodou je minimální množství tuku. Když pomineme stránku chuťovou, která asi málo koho zaujme, narazíme především na velmi vysoký glykemický index. Chlebíčky se vyrábí pufováním, což je metoda, při které se rýžové, případně kukuřičné zrno pod vysokou teplotou a tlakem nafoukne. Dochází sice k lepší stravitelnosti, ale výrazně se sníží obsah vlákniny, což společně s absencí tuku vede k velmi rychlému nárůstu a následnému poklesu hladiny krevního cukru. To má za následek nízkou sytivost chlebíčků a naprostou nevhodnost potraviny pro diabetiky. Existují také rýžové chlebíčky s jogurtovou nebo čokoládovou polevou, které nemají ve zdravém jídelníčku už vůbec co dělat, a to zejména kvůli obsahu ztužených rostlinných tuků v polevě a vysokému obsahu cukru. Mnohem lepší složení mají například žitné knäckebroty, které obsahují až desetinásobek vlákniny, jejich glykemický index je nižší a sytivost vyšší. Pokud však zrovna nehledáte trvanlivou alternativu pečiva, není nutné ho v jídelníčku omezovat, a to ani při hubnutí. Celozrnné, žitné nebo grahamové pečivo má příznivé složení jednotlivých živin i obsah vlákniny, a pokud ho doplníte třeba tvarohovou pomazánkou a zeleninou, dostanete výbornou svačinu.
Slazeno stevií
V posledních letech se objevila stevie, zázračné nekalorické sladidlo, které se skvěle hodí všude, kde je nutné omezit cukr. Jak je možné, že mezi indiány je známá stovky let, u nás se ale začala používat až ve 21. století? Pravda je taková, že steviolglykosid, tedy sladidlo získávané z této bylinky, bylo po mnoho let zakázané pro možné nežádoucí účinky. V roce 2010 se stanovila bezpečná dávka 4mg/kg tělesné hmotnosti na den, což je pro zajímavost desetkrát méně než u aspartamu. Lidé se však starých sladidel bojí a výrobcům se povedlo propagovat stevii jako zázračnou rostlinu a hojně toho využívají v reklamách. Pokud ale člověk nepřekročí bezpečnou denní dávku jakéhokoliv sladidla, ať už stevie, aspartamu nebo sorbitolu, nehrozí mu žádná zdravotní rizika. Není proto velký rozdíl, když si koupíte minerálku slazenou stevií, nebo jiným sladidlem. Navíc steviolglykosidy mají určitou nepříjemnou pachuť, proto se sladidla v nápojích běžně kombinují, což se dozvíte až po přečtení složení.